Let's do it, Romania: 140.000 de romani au strans din paduri canapele, saltele, haine si medicamente
Ce semanam ajungem apoi sa culegem. S-a vazut asta pe tot parcursul zilei, cand 140.000 de romani harnici au strans gunoaie din zonele in care altii s-au dus sa se relaxeze si au uitat sa lase locul asa cum l-au gasit.
"Let's do it, Romania" i-a mobilizat probabil tocmai pe cei care n-au astfel de apucaturi dar chiar si asa din exemplul lor putem invata cu totii. De la oameni simpli si detinuti din penitenciare, pana la ministri, cu totii au renuntat la o zi libera si au iesit la curatenie.
In Padurea Baneasa, sambata dimineata, erau sute de bucuresteni echipati cu manusi si saci rezistenti. Printre ei, gasim cativa pensionari care au venit sa le dea o lectie celor tineri.
Ii contrazic insa, un grup de elevi care au mers in Padurea Cernica. Cu simt de raspundere, copiii ne-au ajutat pe noi toti sa respiram aer mai curat. Au descoperit prin paduri ce nu si-au inchipuit ca pot gasi vreodata.
Fara cuvinte, cand au vazut ce pot lasa in urma loc romanii, au ramas si cei din Brasov sau Cluj, care s-au impiedicat de: canapele, saltele, haine sau medicamente.
Culmea este ca, in timp ce voluntarii umpleau saci cu gunoaie, localnicii din zona priveau nepasatori.
E obligatia tuturor, crede ministrul mediului Rovana Plumb, dar si jandarmii prezenti la actiune.
Din pacate, la cateva ore, cativa petrecareti si-au instalat gratarul in zona. Speram sa stranga deseurile la plecare...
Au facut treaba multa si buna, sambata, voluntarii "Let's do it, Romania". De altfel, ziua de curatenie generala nu s-a terminat, pentru ca toti sacii lasati pe marginea drumului trebuie sa fie acum preluati de firmele de salubrizare.
Primele calcule arata ca au iesit la curatenie 140.000 de romani, insa cu siguranta au fost mai multi.
Fruntasi sunt cei din Maramures si Gorj, unde au facut curatenie cate 11.000 de voluntari. Alti 9.200 au iesit in Botosani, 8.000 in Bihor si cate 7.000 in judetele Dolj si Suceava.
Deocamdata nu s-a facut o socoteala a catitatii de gunoi strans, insa s-ar parea ca s-au umplut cel putin 250.000 de saci.
Anul acesta voluntarii au incercat sa colecteze selectiv. Si asta pentru ca proiectul "Let's do it, Romania - 2012" isi propune ca 30% din resturile stranse sa fie reciclate.