"Femeia da cu var si face curat". Destinul Mihaelei, fata premianta care a abandonat scoala pentru a fi nevasta lui Costelus

×
Codul embed a fost copiat

PARTEA VII. Campania Stirilor ProTV "Fara carte, fara viitor" ajunge la Huc, in Vaslui, pentru povestea Mihaelei. O fata de 16 ani, frumoasa si cu potential, care a lasat insa scoala pentru a se iubi cu un vecin mai mare.

Din pacate, mii de adolescente din Romania isi duc viata pe aceleasi coordonate. Abandoneaza invatatura la varste fragede pentru a-si intemeia familii. Pe modelul mamelor si tatilor care s-au luat de tineri, cu bune, rele si, mai ales cu lipsuri.

Premianta an de an si talentata la desen, Mihaela provine dintr-o familie numeroasa si nevoiasa. A primit sprijin din partea fundatiei World Vision Romania sa poata merge la scoala. Glasul iubirii s-a dovedit insa mai puternic decat cel al slovelor. Fata se considera acum femeie responsabila si norocoasa. Trage de dimineata pana seara prin gospodarie si se zbate tot in saracie. Dar macar, spune ea, nu imparte odaia cu cei cinci frati si doi nepoti, cum se intampla acasa, la parinti.

Tatal Mihaelei: "Nu te lasa, nu te lasa la scoala deloc?"
Mihaela Silion: "Ma lasa."
Tatal Mihaelei: "Pai de ce nu te duci?"
Mihaela Silion: "Nu ma duc."
Tatl Mihaelei: "Zi, vorbesc cu directoarea?"
Mihaela Silion: "Nu, lasa-ma!"
Tatal Mihaelei: "De ce? Ii gelos ca te iubeste baietii?"

Astfel de discutii au loc in fiecare zi, de mai bine de un an, intre Mihaela Silion si tatal ei. Fata are doar 16 ani. A abandonat scoala la inceputul clasei a opta, pentru a trai in concubinaj cu Costelus - vecinul sau, in varsta de 24 de ani.

Citește și
campanie dascali preoti
Cand primarul se cearta cu directorul scolii, preotul si preoteasa ajung dascali. Satul in care scoala e o casa abandonata
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Baiatul e mai tot timpul plecat la munca. Lucreaza cu ziua pe unde apuca. Ia cam 70 de lei pentru 12 ore de truda, timp in care Mihaela are grija de gospodarie.

Mihaela Silion: "Femeile dau cu var, femeile dau cu lut si balega, femeile fac curat si pe afara, si prin casa, barbatul se duce la treaba si vine inapoi."

Cutume ce nu par sa o deranjeze pe Mihaela. Dimpotriva. Atunci cand pus in balanta scoala si pasiunea pentru Costelus, a ales sa ii ramana alaturi baiatului.

Tatal Mihaelei: "Vad ca se inteleg, se iubesc, nu spun nimic, imi place."
Mihaela: "E iubire mare. Nu ne-am certat nicodata, nu o ridicat palma la mine niciodata, imi vorbeste foarte frumos."

Indatoririle de... nevasta ii umplu timpul si par sa-i controleze intreaga existenta. Totusi, Mihaela crede ca a tras lozul castigator. Are o familie numeroasa si extrem de saraca. Sunt de langa Iasi, dar s-au vazut nevoiti sa se mute mai la tara. Au ajuns in Huc, locul de bastina al mamei, iar acum locuiesc intr-o casa batraneasca. Si aceasta, primita din mila unui satean. Singurele venituri sunt alocatiile copiilor si lefurile de zilieri ale parintilor. Cam 4-500 de lei pe luna, cand e de lucru in zona.

Marinela Merla, mama: "Ce-mi doresc eu cel mai mult e sa nu-mi ia nimeni copiii de langa mine, ca sunt mai ceva ca ochii mei toti."

Mihaela are cinci frati si doi nepoti. Lesne de inteles ca, atunci cand a avut de ales intre a imparti odaia cu rudele ei si a avea propria gospodarie, nu a stat pe ganduri. Insista ca e fericita. Intre casa lui Costelus si cea a familiei nu exista gard, asa ca mai toata ziua si-o petrece cu fratii. Nu se joaca, ci muncesc.

Doar doi dintre fratii Mihaelei mai merg la scoala. Situatie des intalnita in satele din Romania, insa in cazul copiilor proveniti din familii de analfabeti sau semianalfabeti. Ori mama adolescentei are opt clase. Iar tatal...

Tatal Mihaelei: "Liceul la zi, am facultate, dar n-am terminat-o pe timpul lui Ceausescu nu erau bani. TCM-ul (Tehnologia constructiilor de masini)..."

Gabriel Silion a ajuns sa traiasca de pe o zi pe alta pentru ca a ales...iubirea. S-a nascut intr-o familie instarita de sculptori, insa a fost dezmostenit din cauza relatiei cu Marinela, o tiganca frumoasa.

Marinela: "El provine dintr-o familie foarte buna si n-am fost eu apreciata ca sunt asa cum sunt."

Cu inima a ales si Mihaela. Fata pare sa fi mostenit o parte din destinul tatalui si ochii mamei. Pe care o vede drept model. Nu a pus nici macar o data intrebari despre etnia femeii si incearca sa le tina partea parintilor ori de cate ori cineva ii vorbeste de rau pe ulitele din Huc.

Mihaela: "Multi spun din sat ca mama si cu tata beau, dar daca beau nu sunt ca altii si nu si-au lasat copiii, nu si-au abandonat copiii. Bea si tata, si mama, dar niciodata nu o lasat copiii. Multi din sat ziceau ca o sa vina protectia copiilor sa ii ia copiii lu mama si mama o zis ca chiar daca bea intotdeauna si-o ingrijit copiii si se lasa pe dansa si le dadea lor mancare."

Zbuciumul prin care a trecut si trece familia nu pare s-o fi afectat pe Mihaela. Pentru ea, nici abandonul scolar nu este capat de lume. Parintii ii si tin isonul.

Gabriela Grama, World Vision: "In masura in care parintii au acceptat aceasta decizie a ei de a se casatori si a renunta la scoala nu am putut face mai mult. Are talent la compuneri, dar si la desen si aici e o mare pierdere ca nu va continua scoala."

Asa am aflat ca Mihaela nu este doar frumoasa: e talentata si inteligenta. A fost premianta an de an, dar pe diplomele ei s-a asternut praful. La un moment dat, a primit sprijin din partea fundatiei World Vision Romania. Oamenii au ajutat-o cu haine si rechizite, numai sa se tina de scoala. I-au intuit si sustinut potentialul

Mihaela: "Eu am vrut sa ajung pictorita. Acum nu mai am nimic, ca au ramas toate desenele la scoala."

Scoala comunala din Todiresti. Mihaela paseste jenata pe holuri. Colegele o ocolesc iar profesorii o iau la intrebari.

Profesoara: "Dar de ce nu mai vii la scoala? Te-ai maritat si de asta nu mai vii la scoala?"
Mihaela: "Da."

II lipseste ghiozdanul, dar si picturile ei care, pana acum un an, erau expuse la loc de cinste pe peretii scolii. Au disparut mai toate, intre timp, iar fata se simte uitata. Usor derutata, deseneaza pe tabla, cand toti ceilalti sunt in pauza. Si tresare cand suna clopotelul. E singura care iese din clasa. Restul incep orele.

La iesire, i se lumineaza fata cand isi recunoaste un tablou, chiar langa clasa.

Mihaela: "Pe asta l-am facut cu sora mea, asta l-am facut singurica. Ma bucur, am mai facut tablouri, dar nu sunt aici."

Directoarea scolii: "E un copil cu posibilitati intelectuale, ar putea sa faca fata cu usurinta programei scolare, pacat ca fata s-a casatorit, traieste in concubinaj."

Mihaela: "Cred ca o sa vin din nou la scoala."

Insa gandul ii trece repede...

Mihaela: "Daca ma duc la scoala, copiii iara spun..."Te-ai maritat si acum ti-ai adus aminte sa vii la scoala?" Pe mine ma jignesc si nu imi vine sa ma mai duc la scoala."

La fel ca Mihaela, mii de fete din Romania abandoneaza scoala, in fiecare an, pentru a-si intemeia o familie. Asa au vazut acasa la parintii lor care s-au luat de tineri, cu bune, rele si, mai ales, lipsuri.

Aici insa, este clar ca avem de-a face cu un copil talentat si iscusit. Cu sanse de a reusi in viata. Totusi, lumea in care traieste Mihaela, modelele pe care le are si saracia ii zdrobesc visurile. Inclusiv acela de a deveni, candva, un artist faimos.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
"Intre 7 si 5, lucrez ... 5 ore". Marele regret al familiei din VIE pentru care si un simplu calcul e un mister

PARTEA VI. Mai toate studiile arata ca elevii romani care renunta la scoala provin din familii extrem de sarace si au parinti analfabeti, ori semi-analfabeti.

Cand primarul se cearta cu directorul scolii, preotul si preoteasa ajung dascali. Satul in care scoala e o casa abandonata
Cand primarul se cearta cu directorul scolii, preotul si preoteasa ajung dascali. Satul in care scoala e o casa abandonata

PARTEA V. Campania Stirilor PRO TV "Fara carte, fara viitor" ajunge in satul Corodesti, din judetul Vaslui. Acolo, copiii invata intr-o casa batraneasca, pusa la dispozitie de un localnic plecat la munca in Italia.

Povestea unui
Povestea unui "copil-sluga": munceste 12 ore pe zi si nu s-a spalat pe dinti de 2 ani. "As da orice sa ma intorc la scoala"

In fiecare an zeci de mii de copii abandoneaza scoala in Romania. Doua treimi, din cauza parintilor. Oameni simpli, fara carte, care se zbat din rasputeri pentru o bucata de paine.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.