Munceste cot la cot cu parintii, dar viseaza sa ajunga studenta. Povestea Luminitei, o eleva premianta printre analfabeti
Episodul XIII. Explicatiile pentru amploarea abandonului scolar din Romania sunt atat de multe, incat e foarte greu sa dai un verdict in privinta vinovatilor.
Sistemul in sine? Stim cu totii, nu functioneaza asa cum ar trebui. Cei care fac legile? Ar mai avea de lucru. Parintii si comunitatea? De cele mai multe ori, realitatea din teren arata ca influenteaza decisiv in rau soarta copiilor. Dascalii? Cu siguranta, unii pot fi trasi la raspundere.
In ciuda acestor neajunsuri, rasar povesti impresionante, ale unor familii si profesori care ignora piedicile si isi calauzesc fiii si fiicele - ori elevii si elevele - catre lumina.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Campania Stirilor ProTV "Fara carte, fara viitor!" spune acum povestea Luminitei Croitoru. Eleva in clasa a saptea intr-un sat de langa Husi, Luminita a fost prima la Olimpiada Nationala de Religie din acest an. Vine dintr-o familie modesta: mama este casnica, iar tatal lucreaza la moara, pe cateva sute de lei. Fata trudeste alaturi de ei, in gospodarie, dar isi urmeaza si visul de a deveni studenta. Sora ei mai mare a reusit: invata la ASE, in Bucuresti.
I-ati cunoscut in urma cu trei saptamani pe Ciprian si Petru din Poganesti. Sunt colegi in clasa a saptea, desi Petru e cu doi ani mai mare. A ramas repetent si este analfabet. Parintii dau vina pe dascali. Insa scoala sateasca este una dintre cele mai bune din zona Husilor.
Luminita Croitoru invata intr-o clasa paralela cu a celor doi frati. Este tot a saptea si a castigat Olimpiada Nationala de Religie din acest an.
"Oricat de multe lucruri i-a cerut lui Dumnezeu, Dumnezeu a ascultat-o si cand a luat nota 10 ea insasi mi-a marturisit ca a simtit ca de fapt Dumnezeu i-a implinit rugaciunea", spune preotul Flavius Iosif.
Luminita este un copil de nota 10. La propriu. Catalogul sta marturie. De altfel, profesorii trag de ea sa participe si la celelalte intreceri scolare. Mai rar asemenea elev constiincios intr-un judet in care abandonul scolar e o practica obisnuita.
Elena Lasconi: Ce parere ai de colegi de-ai tai care s-au lasat de scoala?
Luminita: Consider ca nu-i vina lor. O parte e a parintilor si o parte a lor ca nu s-au opus , nu si-au aratat dorinta ca vor sa invete.
Elena Lasconi: Parintii tai ce te-au invatat?
Luminita: Ca trebuie sa invat pentru a-mi fi mai usor.
"Noi suntem oameni modesti, nu avem mare bogatie, dar pentru noi copiii sunt cea mai mare avere. Asta-i cea mai mare avere", spune mama Luminitei.
Familia Croitoru nu are averi. Mama, casnica, a terminat scoala profesionala. Iar tatal munceste la moara, pentru salariul minim pe economie. Si pentru ei, fiecare zi a fost o lupta. Dar si-au facut timp sa-si educe fetele. Iar rezultatele au aparut. Madalina, cea mare, este studenta la ASE, in Bucuresti.
"Ele dintotdeauna au fost primele. Azi primele, maine primele si asa au invatat ele sa mearga mai departe. Noi stim ca daca ele sunt plecate acolo nu o sa ne faca de rusine", sustine mama Luminitei.
Fetele nu au fost ferite de traiul greu de la tara. Si pentru ele, fiecare zi a inseamnat nu doar scoala, ci si munca in batatura.
Sprijinul primit de la parinti s-a dovedit crucial in formarea Madalinei si Luminitei. Doua treimi dintre copiii care abandoneaza scoala o fac fix din cauza familiei si nu neaparat a saraciei. Un alt factor decisiv il reprezinta si exodul fortei de munca spre Vest. Multi adolescenti raman cu bunicii acasa, in timp ce mamele si tatii pleaca la lucru in afara granitelor.
"Copiii raman acasa doar cu bunicii in varsta care pot fi foarte usor pacaliti si incep sa invete cat mai putin, apoi deloc, apoi sa nu mai vina deloc la scoala", mai spune preotul Flavius Iosif.
Urmarea? Aproape jumatate din copiii romani de varsta Luminitei sunt semianalfabeti. Cel mai probabil, Luminita va merge la liceul din Husi, iar apoi la facultate. Inca nu s-a hotarat ce va studia. E concentrata doar pe invatatura.
Luminita: Simt asa o satisfactie sufleteasca cand stiu ca am facut ceva pentru sufletul meu
Elena Lasconi: Si astazi de exemplu ce ai facut pentru sufletul tau?
Luminita: Astazi am inmultit, daca pot sa spun asa, un dar al lui Dumnezeu, la scoala l-am inmultit.
Elena Lasconi: Cum ai facut asta?
Luminita: Invatand.