"Cine sunt vecinii nostri? Bulgaria, Iasi, Vaslui". Viata unei fete de etnie roma dupa ce face un copil si abandoneaza scoala

×
Codul embed a fost copiat

Episodul X. Campania Stirilor ProTV, "Fara carte, fara viitor” dezvaluie drama Petronelei. La 17 ani si cu un bebelus dupa ea, adolescenta de etnie roma invata in clasa intai, in cadrul programului "A doua sansa".

Pe prima i-au refuzat-o parintii, atunci cand au decis sa nu o inscrie la scoala.

Teoretic, reprezentantii primariei si cei de la Asistenta Sociala ar fi trebuit sa ii identifice cazul si sa ii convinga pe oameni ca e important ca Petronela sa stie carte. Nimeni nu se omoara insa sa mearga pe teren.

Petronela are 17 ani, un baietel de opt luni si merge la scoala in clasa I. Inca nu stie toate literele si nu intelege sensul cuvintelor, chiar daca le buchiseste. Spre deosebire de mama ei, alaturi de care locuieste intr-un cartier rau-famat din orasul Negresti.

Citește și
campanie, Vaslui
Fetitele din Vaslui care traiesc cu cornul si laptele de la scoala, dar isi invata mama sa socoteasca: "Cate degete am?"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

De bine de rau, mama Petronelei a terminat opt clase si se descurca. In schimb, pana sa devina la randul ei mama, fata nu si-a pus problema educatiei.

Reporter: In tara stii ce se intampla? Cine este presedinte?
Petronela: Da, este un strain. Am uitat si cum il cheama..

Au fost episoade in care nu numai ca i-a parut rau, ci s-a simtit umilita.

Petronela: “Cand am fost facuta inculta atunci m-am simtit foarte prost am plecat acasa si am inceput sa plang”.

Gelu Duminica, sociolog: “In momentul in care esti si sarac si rrom, in momentul ala soarta iti este pecetluita . ‘Daca nu stai cuminte vine tiganul si te fura’ ‘nu te comporta ca un tigan" astea sunt chestii cu care noi suntem crescuti

Venirea pe lume a bebelusului a schimbat-o. Cel mai mult isi doreste sa-i spuna o poveste. Petronela a crescut cu basme, insa nu este capabila sa le reproduca din memorie.

Reporter: ‘Capra cu trei iezi’, ‘Punguta cu doi bani’… Ai auzit de vreuna din povestile astea?
Petronela:Da am auzit, dar nu stiu sa le spun


Reporter: Care e povestea ta preferata din abecedar?
Petronela: Fata mosului si fata babei
Reporter: De ce iti place povestea asta?
Petronela: Pentru ca fata mosului e mai amarata

Adolescenta si un frate mai mic, in varsta de 9 ani, s-au inscris in programul "A doua sansa". Merg la scoala in clasa intai. De doua ori pe saptamana, vreo patru ore in total.

Gelu Duminica, sociolog: "E foarte usor sa blamam parintii si sa zicem ‘stii de fapt e vina parintilor’, insa principala vina este a sistemului. Din pacate 25% din copiii rromi din Romania, in clasa a opta nu stiu sa scrie si sa citeasca. Si as mai aduce un element in discutie "casatoriile timpurii si faptul ca este mama de tanara. " In ultimii 4 ani avem cam 11-12.000 de nasteri in Romania a unor mame minore"

Petronela, barbatul si cel mic nu au pe mana mai mult de 200 de lei lunar. Bebelusul, botezat Raul, dupa celebrul fotbalist al lui Real Madrid, creste in saracie. Are doar trei-patru hainute. Parintii nu-si permit sa-i cumpere scutece si-l hranesc...cu ce apuca.

Reporter: Daca nu aveti lapte ce ii dati copilului de mancare?
Petronela: Ii dau mancare si un pic de apa calda

Petronela isi iubeste copilul ca pe ochii din cap. Se chinuie, vrea sa se tina de scoala, dar abia face fata in zilele in care trebuie sa spuna prezent. Mai mult, ea si sotul Alin s-au apucat sa-si ridice o casuta, asa ca e nevoie sa puna umarul si acolo.

Barbatul ei are 21 de ani. A terminat doar cinci clase si ia 50 de lei pentru 12 ore de lucru ca zilier.

Reporter: Te simti bine cap de familie, tata, sot?
Alin: E bine, nici chiar rau dar nici foarte usor.

Adolescenta isi tine rudele aproape si incearca, in acelasi timp, sa fie mama ideala. Lipsa educatiei ii aduce, totusi, necazuri. Stie ca poate fi pacalita usor, dar inca mai are de lucrat pentru a evita capcanele.

Petronela: “M-am dus cu 500.000 (n.r. lei vechi) sa iau paine si am fost sa iau eu niste inghetata si in loc sa-mi dea rest 400.000 (n.r. lei vechi) mi-a dat 200.000 (n.r. lei vechi). Si daca ele mi-au dat atat eu am crezut ca atata costa."

In cursa pe care vrea s-o duca la bun sfarsit a luat startul cu un mare dezavantaj. Cartierul in care locuieste este cunoscut drept Schinasi... diminutiv de la "spini", rostit insa cu accentul zonei. E vazut drept un ghimpe in coasta unui oras curat, Negresti. Peste 300 de rromi isi duc existenta in campul plin de maracini. Exista o singura strada, teoretic, botezata pompos "Nicolae Iorga". In realitate, o ulita pe care copii isi batatoresc talpile goale...

Localnic: “Eu am trei clase mai mult ca trenul dar am scoala vietii eu stiu sa ma descurc in viata”

Pe scoala vietii s-au bazat, probabil, cei mai multi dintre ei. La capitolul educatie de baza, media, in Schinasi, este de doua clase absolvite.

Mihai Doinita, director scoala "Mihai David" Negresti: “E un dezinteres total fata de institutia scolii si fata de copiii lor. fac copii pentru alocatie, pentru ajutor social. Cum la ei jocul inseamna bataie , smecheria inseamna ceva de desteptaciune, la ei deci lipsa de ocupatie a parintilor e principala ‘buba’"

Primarul: “Atunci cand se iau ajutoarele sociale carciumile sunt pline. Umbra de bani se duce pe bautura iar copiii nu au in acasa o bucata de paine sau incaltaminte”

O singura fata din cartierul marginas a ajuns la facultate, in Vaslui. Petronela spera sa-i urmeze exemplul.

Reporter: Ai idee cine sunt vecinii nostri ?
Petronela: Bulgaria, Iasi, Vaslui
Reporter: Tu stii pe ce continent ne aflam noi?
Petronela: Pe Pamant.

Tanara are cale lunga de batut. Deocamdata, e multumita ca a invatat sa scrie corect numele copilului. Al ei...inca nu-i iese.

Reporter: Nu stii ca numele oamenilor se scriu cu litere mari?
Petronela: eu asa mi-l scriu de obicei cu "l" mic.

Dincolo de problemele sociale si saracie, copiii rromilor au nevoie de sprijin pentru a fi integrati in sistemul de invatamant. Discriminarea lor este una dintre problemele pentru care Romania este aratata cu degetul, atunci cand Europa-mama o scoate la tabla.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Nu stie cand sa scrie
Nu stie cand sa scrie "neam" si "ne-am", iar la mobil are soneria "Wiggle". Invatatorul care se considera pedepsit la scoala

Draxeni este o localitate din Vaslui care se "lauda" cu o scoala veche de peste 120 de ani. Nu un monument, ci o cladire inchegata din argila si lemne putrede, care se poate prabusi oricand.

Fetitele din Vaslui care traiesc cu cornul si laptele de la scoala, dar isi invata mama sa socoteasca:
Fetitele din Vaslui care traiesc cu cornul si laptele de la scoala, dar isi invata mama sa socoteasca: "Cate degete am?"

Campania Stirilor ProTV "Fara carte, fara viitor" ajunge la Dragesti, in Vaslui. Laura, mama, este semi-analfabeta. Ea si cei cinci copii, un baiat si patru fete, isi duc zilele in conditii dureroase.

"Femeia da cu var si face curat". Destinul Mihaelei, fata premianta care a abandonat scoala pentru a fi nevasta lui Costelus

Campania Stirilor ProTV "Fara carte, fara viitor" ajunge la Huc, in Vaslui, pentru povestea Mihaelei. O fata de 16 ani, frumoasa si cu potential, care a lasat insa scoala pentru a se iubi cu un vecin mai mare.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.