Program-pilot pentru folosirea donatorilor fara activitate a inimii, in Bucuresti si Cluj

×
Codul embed a fost copiat

In Europa, aproape 150.000 de oameni sunt in asteptarea unui transplant. Peste tot se incearca preluarea rapida a organelor de la donatori decedati.

Recent, britanicii au dezvoltat un sistem in care sunt folositi ca donatori nu doar pacienti in moarte cerebrala, ci si cei care fac stop cardiac in accidente si nu pot fi reanimati.

Specialistii spun ca "donare dupa moartea cardiaca" poate fi si pentru noi o solutie. Insa, in aceste cazuri, viteza de reactie este esentiala.

Vianor Olariu, pacient: "Mult n-o mai puteam lungi. Am tinut regim si medicatie... ".

Dupa un an de asteptare zadarnica a unui donator in moarte cerebrala, acest tanar a acceptat sa-i spuna mamei lui ca are nevoie urgenta de un transplant. Cu toate riscurile, mama i-a cedat un rinichi, dar spera ca alte familii sa fie scutite de suferinta. Singura sansa e sa avem mai multe organe de la cei pentru care nici medicina moderna nu mai poate face nimic.

Citește și
transplant
"Exista viata dupa moarte". Acordul prezumat, solutia pentru a salva mai multe vieti prin transplant
Șeful spionajului militar ucrainean spune că rușii au pregătit liste cu execuții: „Profesori, preoți, jurnaliști”

Maria Olariu, mama: "Asa cum ii donez fiului meu rinichiul, cand eu voi pleca, o bucata din mine merge mai departe, are viata mai departe".

Pana acum cativa ani, recoltarea organelor era limitata la pacienti aflati in moarte cerebrala. A devenit evident ca sunt si alti potentiali donatori. Vorbim de situatii in care nu creierul, ci inima intra in colaps.

Recent, medicii americani si britanici au inceput sa ceara si sa primeasca acordul de prelevare si in cazul a doua noi categorii de pacienti. O data, victimele accidentelor de masina care ajung la camera de garda in stop cardiac si nu pot fi resuscitati. Apoi, bolnavii aflati de ani buni in stare vegetativa, pentru care familia decide intreruperea respiratiei artificiale, ceea ce induce imediat si oprirea inimii. Conceptul este cunoscut in prezent drept "donare dupa moartea cardiaca".

Irinel Popescu: "Pana la aparitia acestui concept, de la acesti oameni nu se prelevau organe. Pot sa creasca numarul de donatori cu un procent deloc neglijabil, undeva intre 15 si 20%. Adaugarea acestei categorii nu e deloc usoara, impune o infrastructura de spital pregatita si oameni special pregatiti".

Anul trecut, medicii au reusit in premiera sa ia organe viabile de la un donator al carui cord s-a oprit in timpul prelevarii.

Dan Luslcaov, Director Agentia de Transplant: "Categoriile 1 si 2, deci cu stop cardiac inainte de spital sau in urgenta, este dificil pentru ca presupune niste fonduri care trebuie alocate. Inima nemaibatand, circulatia sangvina trebuie suplinita cumva".

Recoltarea trebuie facuta apoi intr-un interval de 6 ore dupa oprirea inimii. Un program-pilot pentru folosirea donatorilor fara activitate a inimii va incepe curand in Bucuresti si in Cluj. Daca va functiona, mai multe inimi de pacienti terminali vor continua sa bata

Articol recomandat de sport.ro
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Citește și...
"Exista viata dupa moarte". Ce ii face pe cei salvati sa vorbeasca la prezent despre donatori

Nimic nu te convinge mai mult de fragilitatea vietii, decat sa-ti vezi sfarsitul aproape si sa fii adus inapoi.

"Exista viata dupa moarte". Acordul prezumat, solutia pentru a salva mai multe vieti prin transplant

7 din 10 romani sunt de acord cu prelevarea organelor, insa, in caz de moarte cerebrala, familia decide.

"Exista viata dupa moarte". Povestea barbatului care a cedat unei tinere ficatul trimis pentru el

In Romania, gasirea unui organ compatibil pentru bolnavii cu grupe rare de sange este o loterie morbida. O spune cu deznadejde tatal a doi copii, bolnav de ciroza, care are nevoie urgenta de un transplant.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 24 noiembrie 2024. Secțiile de votare s-au deschis la 7:00. Prezența pe județe
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 24 noiembrie 2024. Secțiile de votare s-au deschis la 7:00. Prezența pe județe

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

AFP: Alegeri în România - Candidatul extremei dreapta ar putea ajunge la putere
AFP: Alegeri în România - Candidatul extremei dreapta ar putea ajunge la putere

Românii votează duminică în primul tur al alegerilor prezidenţiale, într-un climat social tensionat care ar putea favoriza candidatul extremei drepte şi ar marca o turnură iliberală în această ţară est-europeană, relatează France Presse.  

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019

Votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.