Organizatia Eurotransplant, sansa bolnavilor romani sa primeasca plamani sau o inima
Romania ar trebui sa intre in ''Eurotransplant'', daca vrea sa le dea o sansa bolnavilor care au nevoie de plamani si de cord.
Aceasta organizatie, la care au aderat cu cateva zile in urma si vecinii unguri, poate rezolva problema pacientilor care nu pot fi salvati in tarile lor.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Cele 8 state partenere au pus la comun listele de asteptare si grefele si reusesc astfel sa faca minuni, dar si economii masive.
Adrian Popa are nevoie de un dublu transplant de plamani. Desi ar fi fost compatibil cu multi din cei 77 de donatori romani din acest an, n-a putut face operatia in tara.
Teoretic, statul roman trimite acesti pacienti in Austria, la clinica AKH din Viena.
"A fost dificil sa ajungem acolo la analize. In ultimul timp au primit mai greu romani", spune sotia lui, Anca Popa.
Si asta deoarece fiecare tara vrea sa foloseasca organele in primul rand pentru cetatenii ei, chiar daca primeste bani transplantand un strain.
Romanul a stat dupa finantare mai bine de o jumatate de an, si de-abia acum austriecii l-au pus pe lista de asteptare activa.
Acest lucru nu se intampla insa in Spania, spre exemplu, unde o pacienta cu aceeasi boala este pe lista de numai o saptamana si va face operatia in cel mult trei.
Anul trecut, in lume s-au facut aproape 130 de mii de transplanturi cu organe solide, dar ar fi fost nevoie de peste un milion, pentru a rezolva urgentele de grad 0 si 1.
La Madrid, membrii Comisiei Europene au subliniat ca nu ne mai putem baza pe acorduri.
Fiecare tara trebuie sa-si optimizeze propriul sistem, pentru a-si putea ajuta la timp bolnavii.
In lipsa unui program propriu pentru transplant de plamani si cord, Ungaria a gasit solutia: trimite in strainatate si bolnavii, si grefele, iar Eurotransplant alege beneficiarul, in functie de gravitatea cazurilor.
In acest moment, Romania ar fi o achizitie valoroasa pentru Eurotransplant, cea mai mare asociere de state europene, care pun intr-un cos comun organele disponibile si listele de asteptare.
Beneficiul ar fi imediat pentru pacientii romani care au nevoie de inlocuirea inimii sau a plamanilor.
Iar statul roman ar scapa de povara finantarii, care inseamna 120 de mii de euro pentru asemenea cazuri.
"Transplantul ar deveni disponibil si pentru populatia Romaniei. Evident ca trebuie sa existe disponibilitate si interes din partea statului roman", declara Axel Rahmel, director medical Eurotransplant.
"Asta ar fi o veste minunata nu doar pentru mine, ci pentru toata lumea. Adica sa avem mai multi donatori. E mare pacat, sunt multi oameni care au nevoie", spune Isabel Silleros Pambo.
Asadar, oficialii nostri sunt invitati sa faca primul pas. Si poate isi amintesc sa achite facturile restante.