Ce inseamna URGENT pentru statul roman cand in joc e viata unui om. Cosmarul unei foste cantarete
"E o veste buna, dar nici nu pot sa ma bucur", spune de pe patul de suferinta o cantareata de muzica populara, care astepta finantare pentru un transplant de plamani in Austria.
La cinci saptamani dupa ce a fost prezentat Comisiei medicale de la Ministerul Sanatatii dosarul ei a fost aprobat.
Sora bolnavei de 37 de ani, pe care numai un dublu transplant pulmonar o poate salva, spune ca starea femeii s-a agravat, iar medicii din Viena se vor pregati de operatie abia cand vor primi de la statul roman toti cei 120.000 de euro.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Dosarul Mihaelei a fost depus la Ministerul Sanatatii acum 5 saptamani cu mentiunea "urgent".
Fosta cantareata are o boala de plamani incurabila si de cateva luni e conectata la un aparat de oxigen.
"Nu cred ca este uman, sora mea este in ultima faza si ei ne tot amana. Astazi, astazi, astazi. In fiecare zi ni s-a spus ca in ziua respectiva o sa se ia o decizie cu privire la dosarul ei", spune sora cantaretei.
Pe 11 noiembrie, Ministerul Sanatatii declara ca intrunirea comisiei medicale era programata pentru sfarsitul acelei saptamani. Dupa mai multe amanari, familia a primit abia marti un raspuns.
"Este aprobat, dar nu ma incalzeste nici pe mine, nici pe dumneavoastra ca este aprobat. In momentul in care se face finantarea eu informez Directia de Sanatate Publica", a precizat un functionar al M.S.
Pentru pacientii ca Mihaela fiecare etapa inainte de transplantul in strainatate la care au dreptul este de fapt o lupta cu greu castigata.
Chiar si in acest punct, cand dosarul a fost aprobat, nu exista un termen clar pana cand statul roman sa vireze banii in contul spitalului vienez. Chiar si o formalitate, cum e conversia banilor din lei in euro, poate dura cateva zile.
Plamanii bolnavei functioneaza acum la 10% din capacitate.
"Mi-e teama ca nu o sa am timp sa ajung acolo, pe lista de asteptare, ca nu sunt numai eu. Nu am decat sa sper si sa ma rog la Dumnezeu", spune Mihaela Moale.
La Adrian, un alt pacient transplantat cu succes la Viena, banii au fost trimisi in trei saptamani. Barbatul a revenit, dupa operatie, la speranta de viata a unui om sanatos.
Transplantul de plamani la Balcelona sau la Viena ramane singura varianta pentru cetatenii romani. In runda recenta de acreditari, niciun spital din tara nu si-a aratat intentia de a face grefe pulmonare. Iar Ministerul Sanatatii nu a pus pe hartie niciun proiect, pentru un centru dedicat.