"Respect dorinta tatalui de a ajuta pe oricine poate fi salvat".Maraton de transplanturi in Capitala

Ultima actualizare: 18-08-2013 07:02
Primesc o noua viata datorita unui singur om. Mara...
Respect dorinta tatalui de a ajuta pe oricine poat...

"Respect dorinta tatalui meu de a ajuta pe oricine poate fi salvat." Au fost vorbele unui tanar de 20 de ani, din Bucuresti, care a acceptat prelevarea organelor de la parintele sau, aflat in moarte cerebrala.

Pentru ca a fost o situatie neobisnuita, 4 echipe de medici au ajuns azi-noapte la spitalul Floreasca din Capitala. La aceasta ora, mai multi pacienti invalizi, bolnavi de cancer sau aproape orbi, sunt deja transplantati si se pregatesc pentru o noua viata.

Zeci de medici din 5 spitale - unii chemati de acasa - au fost mobilizati, dupa ce fiul barbatului de 50 de ani a semnat pentru o prelevare totala - rinichi, cornee, piele si os.

"De regula, familia este mult mai reticenta pentru donarea de tesuturi. Beneficiul este foarte mare. E vorba de marii arsi, persoane care isi recapata vederea, tineri cu suferinte osteo-articulare", a declarat Rosana Turcu, coordonator regional.

Nu toate familiile inteleg ca nu doar o grefa solida, ci si un transplant de tesut poate imbunatati masiv viata unui pacient grav bolnav. Dorian este unul dintre cei care a primit o cornee prelevata azi-noapte la Spitalul Floreasca. Sufera de keratita herpetica. Pastra doar 10% din vederea ochiului stang.

"Sunt toate sansele sa ramana cu vederea recuperata 95-100%. Se temea ca nu o sa-i vina randul pana merge la scoala. Cand a primit telefon asta a fost bucuria cea mai mare, ca peste o luna va putea merge vazand, de data asta", sustine medicul oftalmolog, Daniela Selaru.

La ora 1 noaptea, imediat dupa oftalmologi au intrat in sala de recoltare ortopezii. Mostrele de os au fost duse la Spitalul Colentina si au intrat in carantina, in banca de tesuturi.

Iulian e campion national la judo. Accidentat, avea o singura sansa: transplantul de tendon.

Ca ei sunt sute de tineri si de copii cu cancer osos care pot evita o amputatie mutilanta: copii opariti si arsi care pot fi salvati doar cu grefe de piele. Vindecarea lor depinde de bunatatea unor familii care inteleg importanta acestor farame de viata, recuperate de dincolo de moarte.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO