Exista viata dupa cutremur: Multe cladiri romanesti ne pot ucide

×
Codul embed a fost copiat

Abuzuri, constructii periculoase, haos legislativ si autoritati care se fac ca nu vad! Campania "Exista Viata Dupa Cutremur" continua cu o antiteza fata de exemplul dat de Chile in constructii - modelul romanesc.

Acesta ne face de rusine si, mai rau, ne pune in pericol. Cum sa vorbesti in Romania de teama de cutremur, cand dezvoltatorii n-au frica de legea penala?

Sub nasul autoritatilor, oricine poate construi dupa cum il taie capul.

Bucuresti, strada Aurel Vlaicu. Un bloc de 9 etaje rasarit intre case. Inestetic, ciudat si, mai ales, periculos. Agitatia starnita printre vecini n-a sensibilizat pe nimeni, asa ca blocul ramane infipt printre imobile vechi, de valoare, amenintate acum de colos.

Calvarul a inceput, spun oamenii, cand un investitor, patron al unei firme de constructii, s-ar fi asociat cu doi proprietari de cladiri din zona si le-a propus sa construiasca un bloc pe terenul lor, dandu-le la schimb apartamente. Casele au fost demolate si uriasa constructie a pornit in stil romanesc.

Citește și
cutremure
Cutremur mare in Mexic! Doi morti si peste 100 de raniti. Vezi VIDEO
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Abuzul reiese din toate documentele oficiale. Pe 8 aprilie 2008, Primaria Sectorului 2 autoriza constructia unui bloc de 4 etaje si al cincilea retras. Edilii locali au acceptat ca imobilul sa fie ridicat pe tot terenul, trecand peste regulamentul urbanistic al Capitalei.

Prin urmare, constructia rezultata e lipita de casele vecine si are balcoanele peste curtile din zona si peste trotuar. Proiectul are si solutii tehnice ciudate: balcon exact deasupra unui cos de fum.

Cladirea a fost construita ciudat: la parter e mai ingusta si apoi iese in afara, pana la ultimul nivel. Adica dezvoltatorul, in goana dupa spatiu cat mai mult, si-a permis o piramida cu varful in jos, un lux la care in Chile, tara seismica, specialistii nici macar nu se gandesc.

La noi, in schimb, constructorii au stiut mai bine: proiectantii cladirii sustin ca e foarte rezistenta. Sunt atat de siguri de asta incat, intr-un an, pe structura calculata initial pentru 4 etaje au rasarit 9.

Pe o structura de stalpi si grinzi, considerata de expertii chilieni foarte nesigura, firma de constructii, care ii apartine dezvoltatorului, a inceput extinderea pe verticala a cladirii si proiectul a fost modificat din mers.

Locatarii din zona au sesizat inspectorii in constructii, temandu-se ca structura ar putea fi un pericol pentru cladirile vecine in caz de cutremur - intai pentru ca imobilul nou ar putea fi nesigur, cu proiectul schimbat, si apoi pentru ca in locuintele lor vechi au inceput sa crape peretii.

Specialistii atrag atentia ca imobilul ridica foarte multe probleme. Pe vecini nu prea are cine sa-i ajute: legislatia e plina lacune.

In baza sesizarii de la locatari, inspectorii in constructii au descoperit ca primaria a incalcat legea si cand a dat autorizatia pentru 5 niveluri. N-au putut opri santierul si au cerut edililor de sector sa anuleze avizul, iar constructia sa fie desfiintata.

Primaria n-a luat nicio masura si atunci inspectia in constructii s-a plans Prefecturii. Abia dupa ce prefectul a aflat de poveste, primaria s-a sesizat. Doar ca, prin legislatia administratiei locale, edilii nu pot anula autorizatia dintr-o iscalitura, asa cum au dat-o, ci trebuie mearga in instanta pentru a cere retragerea avizelor si demolarea imobilului. Asa ca de la sfarsitul lui 2009 a inceput un proces.

Legea ii permite insa dezvoltatorului sa intre in legalitate. Acesta nu are decat sa cumpere o alta proprietate din jur, ca sa obtina un coeficient de ocupare a terenului mai mic si, in baza lui, o noua autorizatie, de data asta pentru 9 etaje.

Arhitectul sef al sectorului 2, Adriana Bagdasar, cea care a aprobat autorizatia initiala, a fost demisa de primar anul trecut. A mers pentru o zi arhitect sef la sectorul 5, insa a fost doar o rampa de lansare, pentru ca de acolo a plecat detasata pe postul de...director adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii Bucuresti.

Adica a ajuns exact in postura de a-si controla propriile avize, pentru care fusese concediata. In prezent nu mai lucreaza la Inspectorat si urma ei s-a pierdut.

Intre timp, cladirea ilegala din Aurel Vlaicu 120 nu mai apartine de Primaria Sectorului doi, desi aceasta a ramas cu procesul pe cap.

Un ONG banuieste insa ca si Primaria sectorului 2 va bate in curand in retragere si va renunta la proces, asa ca a intrat parte in proces alaturi de edili, sperand ca astfel ii va forta sa continue actiunea din instanta.

Dezvoltatorul incalca de 2 ori legea si risca inchisoarea. E scris negru pe alb, la articolul Art. 24, care precizeaza:

Constituie infractiuni urmatoarele fapte:
a) executarea, fara autorizatie de construire sau de desfiintare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a lucrarilor;
b) continuarea executarii lucrarilor dupa dispunerea opririi acestora de catre organele de control.

Asa se explica de ce reprezentantii firmei au refuzat dialogul cu echipa ProTv si i-au ascuns in graba pe muncitori in interior, luand si panoul de identifiare a lucrarii.

Si la sediul societatii, cei din conducere au refuzat declaratii oficiale. Directoarea sustine ca lucrarea ar fi... in regie proprie, adica dezvoltatorul munceste cu liber profesionisti si ca patronul ei nu e implicat in santierul cu probleme.

Declaratia ei vine insa in contradictie cu pagina de internet a companiei, unde proiectul din Aurel Vlaicu apare in portofoliu, alaturi de o alta lucrare, de pe strada Radovici, tot in sectorul 2.

Surpriza, si aici se munceste tot in regie proprie, la un alt bloc la care lucrarile au fost sistate tot pentru nerespectarea autorizatiei. In acest caz, Inspectoratul i-a facut chiar plangere penala dezvoltatorului pentru ca a continuat lucrarile.

Asa ca pentru investitor, urmeaza cativa ani de proces, si construieste in continuare stiind ca are sanse mari sa iasa basma curata: instanta il poate pune constructiile in legalitate.

O situatie aberanta care dovedeste ca in Romania, interesul imobiliar e mai presus de siguranta oamenilor, iar legea romaneasca pare special facuta pentru a fi cat mai usor de ocolit.

Suntem departe de ce se intampla in Chile, unde seriozitatea in constructii e prioritate nationala, si unde statul si firmele private nu permit abateri de la lege. Pentru ca ucid!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Exista viata dupa cutremur: Calitatea materialelor primeaza pentru chilieni
Exista viata dupa cutremur: Calitatea materialelor primeaza pentru chilieni

Nu fac rabat de la calitatea materialelor, chiar daca sunt fabricate la ei sau in alta tara. Este regula de aur, dupa care se ghideaza chilienii cunoscuti pentru exigenta lor in ceea ce priveste normele din constructii.

Cutremur mare in Mexic! Doi morti si peste 100 de raniti. Vezi VIDEO
Cutremur mare in Mexic! Doi morti si peste 100 de raniti. Vezi VIDEO

UPDATE: Un cutremur cu magnitudinea 7.2 pe scara Richter a tulburat sarbatoarea Pastelui pentru milioane de mexicani si californieni. In urma lui, autoritatile au numarat pana acum doi morti si peste 100 de raniti.

Cel putin cinci copii au murit intr-un cutremur de 7,1 grade in Honduras
Cel putin cinci copii au murit intr-un cutremur de 7,1 grade in Honduras

Un cutremur cu magnitudinea 7,1 pe scara Richter a zguduit coasta de nord-est a statului Honduras, chiar in inima turistica si economica a acestui stat sarac din America Centrala.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.