Exista viata dupa cutremur: Cum se fac abuzuri, cu acordul statului roman!

×
Codul embed a fost copiat

Cum sa te lupti cu un dezvoltator care a construit prost, dar are toate avizele de la autoritati? Cum sa il acuzi ca ti-a vandut o cladire subreda, cand inspectorii in constructii au autorizat-o ca fiind fara problema?

Campania "Exista Viata dupa Cutremur" va arata cum se fac abuzuri in Romania, cu acceptul statului. Controale inexistente sau de mantuiala, care pun viata oamenilor in mare pericol.
Cine crede ca blocurile noi nu au probleme la cutremur, pentru ca ar fi ridicate dupa norme moderne, se inseala amarnic.

O dovedesc multe cladiri din capitala, exemple de proasta executie si nerespectare a proiectelor.

Intr-un imobil din estul Bucurestiului proprietarii au descoperit ca s-au mutat in locuinte-capcana, pentru ca structura ar fi fost construita in bataie de joc, cu grave abateri. Nu au vazut asta si autoritatile, care inexplicabil, prin inspectii succesive, au avizat cladirea ca fiind perfecta.

Bucuresti, 2010. Un bloc nou, pe cat de urat, pe atat de nesigur se inalta printre imobilele vechi ale sectorului 3. In urma cu trei ani, proprietarii apartamentelor au platit 1.300 de euro pe metrul patrat si s-au mutat fericiti in casa noua. Nu stiau atunci ca, abia terminat, blocul incepea sa se dezintegreze.

Citește și
cutremure
Cutremur mare in Mexic! Doi morti si peste 100 de raniti. Vezi VIDEO

Ion Petec este administratorul asociatiei si inginer tehnolog in constructii. Stie, deci, ce insemna un santier. Din nefericire pentru locatari, a fost angajat abia dupa ce oamenii s-au mutat in bloc. Cand a vazut cum s-a construit, a fost socat si revoltat. De la balcoanele strimbe si pana la zidurile ondulate, totul arata jalnic si prost construit.

In 2007, dupa ce au inteles ce greseala au facut, oamenii l-au dat in judecata pe dezvoltator. Problemele veneau una dupa alta: incepand cu avarii in locuinte si pana la inundatii in demisol.

Oamenii au incercat sa-si faca dreptate in instanta, dorind sa afle in primul rand cum a fost construit imobilul, adica sa primeasca proiectele si cartea tehnica a structurii, asa cum prevede legea.

Administratorul sustine ca dezvoltatorul nu arata proiectul, ca sa nu se vada ca nu l-a respectat. Greselile de executie iti dau fiori.

Concluzie: blocul e nesigur si fara sa aiba loc un cutremur.

Conform normelor din constructii, otelul si zidul fac fata la seisme, doar daca lucreaza impreuna. O demonstreaza si analizele de laborator din Chile, o tara in care nimic nu se construieste la intamplare si fiecare zid e testat la toate solicitatrile posibile.

La noi insa, fara controale, multi constructori lucreaza de mantuiala. O dovedeste si imobilul din sectorul 3, unde un expert numit de instanta a confirmat greselile de executie si abaterile de la proiect.

Intr-o prima faza, proprietarii apartamentelor au pierdut procesul, pe motiv ca nu au platit o taxa de timbru suplimentara, pentru expertiza.

Acum nu mai pot sa dea in judecata dezvoltatorul pentru ca in februarie 2010 a expirat termenul de prescriptie pentru vicii de constructie. Oamenii ar putea face plangere penala la Politie, pentru inselaciune, insa in astfel de cazuri trebuie demonstrat ca dezvoltatorul le-a vandut cu intentie o structura cu probleme, ori el a incheiat cu ei contractele inainte de a finaliza blocul. Avocatii sustin ca parchetul ar putea respinge inceperea urmaririi penale in aceasta situatie.

La doi ani de la finalizare, proprietarii inca nu stiu cum a fost construit acest imobil. Nu au o carte tehnica de executie. Cert este ca in februarie 2007, Primaria sectorului 3, semna receptia finala a lucrarilor. Precizand ca nu este nicio problema cu aceasta constructie.

In acte reiese ca la receptie, de la primarie a participat un inginer constructor, Ovidiu Seicaru, care insa, conform legii, nu verifica decat daca imobilul a respectat autorizatia. In plus, semnatura lui a venit dupa ce doi inspectori in constructii aprobasera sapte receptii facute in timpul lucrarilor.

Seful inspectorilor pe Bucuresti sustine insa ca nu isi poate explica de ce cele doua subordonate, nu au observat numeroasele defecte de executie, care au fost atat de grave, inca puteau fi vazute cu ochiul liber.

Am incercat sa vorbim cu dezvoltatorul, a acceptat un dialog, insa nu a vrut sa fie filmat. Barbatul sustine ca aprobarile de la inspectorat si acceptul primariei sunt dovada clara ca blocul nu are nicio problema!

Prin documentele oficiale pe care isi pune stampila, statul, vadit incapabil sa ne protejeze de indivizi fara scrupule, garanteaza siguranta unor cladiri care, la cutremur, ar putea ingropa sub ele zeci de oameni. Vinovat de moartea lor nu va fi nimeni!

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Cutremur de 7,2 grade in Indonezia. A fost emisa alerta de tsunami
Cutremur de 7,2 grade in Indonezia. A fost emisa alerta de tsunami

UPDATE: Un cutremur puternic a provocat panica in provincia indoneziana Aceh. Sesimul, cu magnitudinea 7,4, a declansat alerta de tsunami.

Cutremur mare in Mexic! Doi morti si peste 100 de raniti. Vezi VIDEO
Cutremur mare in Mexic! Doi morti si peste 100 de raniti. Vezi VIDEO

UPDATE: Un cutremur cu magnitudinea 7.2 pe scara Richter a tulburat sarbatoarea Pastelui pentru milioane de mexicani si californieni. In urma lui, autoritatile au numarat pana acum doi morti si peste 100 de raniti.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.