Exista viata dupa cutremur: Cine raspunde pentru constructii?

×
Codul embed a fost copiat

Vrei sa obtii o constructie sigura? Fa-l pe dezvoltator singurul responsabil! Este solutia gasita de chilieni in lupta cu miscarile pamantului.

Campania "Exista viata dupa cutremur" prezinta lectia despre controlul asupra companiilor care fac dezvoltare imobiliara, punand rezistenta seismica mai presus de profiturile rapide.

Dupa zeci de ani de lupta impotriva seismelor, chilienii ne dezvaluie retetea prin care normele in constructii se respecta fara abateri, iar cladirile sunt sigure. Raspunderea totala ii revine investitorului, care plateste cu inchisoarea avariile suferite de cladirea lui la cutremur. Astfel, companiile sunt interesate sa angajeze cei mai buni mesteri. Si controlul se face cu seriozitate: dirigintii de santier sunt platiti de companiile de asigurari.

2 februarie 2010. Chile, cutremur de 8,8 pe Richter. In apartamentul lui, un chilian filmeaza experienta prin care trece. E calm, stie ca imobilul nu va cadea, e rezistent, facut dupa tehnologii de ultima ora. Si blocul nu s-a prabusit. Obisnuit pentru chilieni, uluitor pentru restul lumii. Cutremurul din februarie si sutele de replici nu au facut decat 700 de victime si pagube minore. Specialisti din toata lumea incearca sa afle metoda chilienilor: cum sa construiesti blocuri sigure, cu flexibilitate mare.

Care este secretul? Pe santierele chiliene, de la simpli muncitori la sefii care ii supravegheaza indeaproape, toata lumea stie ca trebuie sa respecte litera cu litera, legi foarte restrictive. Un rol foarte important il au inginerii structuristi, toti cu pregatire in seismologie. De altfel, pe cap de locuitor, Chile este tara cu cei mai multi ingineri cu specializare in seismologie. Si toti, inca de la primele calcule ale proiectarii, pun pe primul loc comportamentul imobilului la cutremur.

Citește și
vulcan
Alerta maxima in Filipine! 222 cutremure in ultimele zile!
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Atunci cand se calculeaza rezistenta la cutremur, se verifica fiecare etaj. Se calculeaza forta pe primul etaj, pe al doilea, pe al treilea si tot asa. In astfel de cazuri, cladirile de apartamente au la al doilea sau al treilea etaj structuri mai mari, care sunt foarte rezistente la miscare", spune Ariel Zuniga, inginer.

Distrugatoarele forte de forfecare sunt mai mari la etajele din treimea inferioara a cladirii. De acolo, in caz de cutremur major, ar urma sa se aplece cladirea, fara insa a se prabusi. O lege foarte buna are grija de asta.

"Legea spune ca primul vanzator este raspunzator pentru orice dauna. Dezvoltatorul trebuie sa isi angajeze un arhitect, un inginer, un constructor si inspectie. Si daca este vreo problema, primul vanzator trebuie sa raspunda rapid", a declarat Fernando Yanez Uribe, director la Centrul de Investigarea Structurilor si Materialelor.

Adica legea prevede ca dezvoltatorul despagubeste in totalitate daunele, la orice avarie a cladirii, pe 10 ani. Iar daca imobilul la cutremur face victime si anchetele arata ca au fost greseli de executie sau proiectare care au dus la prabusire, investorul care a vandut initial cladirea raspunde cu inchisoare pana la 5 ani, chiar daca intre timp constructia este la al doilea sau al treilea proprietar.

Investitorul nu poate da vina nici pe constructor, nici pe inginerul structurist si stie asta inainte sa-i angajeze, asa ca e interesat sa-i gaseasca pe cei mai buni. Cauta in acelasi timp si cea mai exigenta companie care sa supervizeze lucrarile. E vorba intotdeauna de o firma, nu de o persoana fizica, asa cum e permis prin lege la noi.

Dirigintele de santier raspunde si el in fata legii daca nu a verificat riguros proiectarea si constructia. Iar pentru plus de siguranta pentru lucrari mari, care presupun multe locuinte sau spatii de birouri, proiectul trebuie avizat de doi ingineri proiectanti. La noi e o singura semnatura pentru orice proiect.

Si uite asa, in cateva prevederi simple, cu sanctiuni dure, autoritatile chiliene au gasit o reteta salvatoare: cel mai bun control e cel din privat.

In Chile toata lumea are o "constiinta seismica" foarte dezvoltata. De aici au rezultat cladiri solide, pe care cutremurele nu le afecteaza.

Ce spune legea la noi? In caz de daune sau victime raspund in solidar de la dezvoltator la constructor. Si cand imparti responsabilitatea la multi, e ca si cum nu ai invinovati pe nimeni. Adica si dezvoltatorul, dar si proiectantul, dirigintele santierului si constructorul pot arunca vina de la unul la altul, in timp ce in Chile, ancheta il vizeaza exclusiv pe primul vanzator, adica primul investitor. Mai mult, la noi, inspectorii in constructii trebuie sa asigure controlul lucrarilor si, daca si-au dat vreun accept pe documentele proiectului in urma verificarilor, si apar daune problema se complica si mai mult, pentru ca raspunderea se transmite la stat, dezvoltatorul sta linistit. In instanta poate sustine ca la control a iesit bine. Degeaba legea calitatii constructiilor prevede pedeapsa cu inchisoarea, mai mare ca in Chile, de la 5 la 10 ani, pentru perideri de vieti omenesti, ca oricum nu se fac controale, si nimeni nu e pedepsit. Oricum in practica, in putinele anchete facute in ultimii ani, cel care intra in vizorul anchetatorilor nu este investitorul, ci specialistul pe care-l angajeaza.

E un sistem subred, in care investitorul neresponsabilizat urmareste doar profitul. Nimic nu-l obliga sa se asigure ca are in final un produs perfect.

De aceea, proiectantii seriosi sunt evitati. Au existat in Romania cazuri in care dezvoltatorii au inchis ochii la proiecte gresite, stiind ca inginerii isi pun semnatura pentru el, ajungand astfel primii raspunzatori.

Daca mai adaugam furtul din materiale si proasta executie, cu muncitori necalificati, obtinem reteta dezastrului.

Iar cu legislatia noastra si lucrarile de mantuiala de pe santiere, adevarul ar putea fi dezastruos. Tari ca Pakistan, Turcia si China au trait astfel de tragedii pentru ca nici acolo nu exista controale si sanctiuni severe. Dezinteresati, inconstienti, guvernantii nostri permit incoerenta legislativa in constructii, sperand ca norocul va fi de partea noastra. Si daca nu va fi, oricum nu conteaza: numele vinovatilor se va pierde in hatisuri de documente si legi facute parca impotriva noastra.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Cutremure puternice in Indonezia si Japonia
Cutremure puternice in Indonezia si Japonia

Primul seism s-a produs in aceasta dimineata in largul arhipelagului Molucelor, in estul Indoneziei, la o adancime de 56 de km. Nu a fost declansata alerta de tsunami.

Alerta maxima in Filipine! 222 cutremure in ultimele zile!
Alerta maxima in Filipine! 222 cutremure in ultimele zile!

Seismologii se tem ca vulcanul Mayon este pe cale sa erupa si au cerut autoritatilor sa largeasca aria evacuarilor.

Frica de cutremure, mana cereasca pentru companiile de asigurari
Frica de cutremure, mana cereasca pentru companiile de asigurari

Multi dintre romani si-au amintit ca nu au locuintele asigurate. Drept urmare, in ultimele zile companiile de asigurari au raportat o crestere a numarului de clienti cu pana la 30%.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.