Dupa ce au trecut prin doua cataclisme, oamenii din Nepal se lupta acum cu fiarele salbatice. "Sunt inteligente, ne urmaresc"
Aproape 500 de mii de case au fost distruse de cele doua cutremure care au lovit Nepalul si peste 16 mii de oameni sunt raniti.
Un raport al Natiunilor Unite arata ca 5,7 milioane de persoane sunt afectate intr-un fel sau altul de catastrofa. Printre acestea, sunt si 85 de mii de copii pana in 6 ani, care sufera de malnutritie.
Sute de mii de oameni au ramas fara un acoperis deasupra capului si 3 milioane de copii au nevoie de ajutor, potrivit UNICEF. In unele sate, animalele salbatice au inceput sa dea tarcoale corturilor in care locuiesc familii cu copii. Am vizitat o astfel de comunitate, in Valea Kathmandu, si am gasit adulti care stau de veghe noaptea, aprind focuri si fac zgomot ca sa sperie felinele din padure. PRO TV si Unicef au initiat o campanie de strangere de fonduri, pentru a-i ajuta pe acesti oameni sarmani.
Ajuta si tu copiii din Nepal. Trimite acum un SMS la 8827 si doneaza 2 euro. Numarul este valabil in retelele Vodafone, Orange si Telekom.
Districtul Kavre, intr-un sat pe varf de deal. Aici traieste o comunitate de cateva zeci de familii. De la cutremur, cu totii traiesc in groaza. Cu o noapte inainte, au venit 2-3 tigri, la vanatoare, care i-au terorizat. Oamenii au facut focul pentru a-i tine departe.
Parca am intrat intr-o realitate paralela. Aceste familii cu copii mici au trecut prin doua cataclisme si au supravietuit, iar acum se lupta cu fiarele salbatice.
Nepalez: "Sunt inteligenti, ne urmaresc. Dar sunt si animale, si trebuie sa avem grija. Am facut focul in mai multe locuri, in care ar putea ataca."
Barbatul spune tigri, dar se refera la leoparzi. Fiarele au simtit ca localitatea este vulnerabila. Casele cu pereti grosi din piatra nu ii mai protejeaza pe oameni.
Multi dorm sub cerul liber sau in corturi si pot fi vanati la fel ca orice animal fragil.
Dupa 3 saptamani si 2 cutremure, acesti oameni spun ca inca n-au primit ajutoare de la autoritati. Copiii se tem sa inchida ochii nopatea. Tresar la orice sunet sau miscare. Barbatul povesteste ca o fetita, care doarme acum in cort, a fost salvata din daramaturi.
Au incercat sa-si refaca locuintele, ca sa fie in siguranta, dar nu au materiale de constructii. Tot ce pot face este sa caute printre daramaturi si sa scoata de acolo caramizi si lucruri ramase intregi. Unii si-au improvizat o coliba.
18 persoane, dintre care 7 copii cu varste intre 6 si 16 ani, dorm si mananca intr-o incapere de cativa metri patrati. La cutremur, bunica de 64 de ani si-a salvat nepotica de doar 9 luni.
O femeie plapanda, cu bratele subtiri, ne povesteste cum a sapat printre darmaturi si dupa nepotul putin mai mare.
Femeie: "Nepotul ei era in casa, iar ea l-a tras afara. I-a multumit lui Dumnezeu ca era o gaura mica prin care a reusit sa il salveze."
Tanarul tata povesteste ca localnicii au cate ceva de mancare, dar slabesc in fiecare zi, probabil din cauza stresului.
Nepalez: "Este tot mai slaba, pe zi ce trece. Mananca, dar metabolismul ei nu face fata. Toti slabim, pana si eu. Poate ca e de la stres."
Chiar si in acesta situatie inimaginabila, sinistratii nu cer decat strictul necesar: materiale de constructii si seminte ca sa-si planteze campurile. Vor sa munceasca, nu sa stea.