Cand toata lumea vrea sa te ajute, dar te saboteaza propria infrastructura. Marea problema a unei tari distruse de cutremur

×
Codul embed a fost copiat

Dupa doua seisme de cosmar infrastructura Nepalului este la pamant. Peste o mie de spitale, clinici si dispensare sunt avariate, iar 28 de mii de sali de clasa au fost distruse.

Institutiile internationale si organizatiile non guvernamentale au tot mai putin timp sa actioneze pana cand va incepe sezonul ploios.

Reconstructia Nepalului, una dintre cele mai sarace tari din lume, presupune un urias efort international. Zeci de tari de pe intreg mapamondul au trimis doctori, militari, spitale mobile, echipamente medicale, avioane si elicoptere. In continuare sunt multe zone izolate, in care se poate ajunge doar pe calea aerului. Dintre cei peste 4 milioane de nepalezi afectati, 1,7 milioane sunt copii, iar Pro Tv si Unicef au declansat o ampla campanie de ajutorare.

"Cu noi pe avion au venit pompieri din Germania, voluntari din Spania, crucea rosie italiana, danezi , norvegieni si un voluntar din Romania. Este vorba de un efort colectiv la nivel international. Aeroportul din Kathmandu are o singura pista si aceasta cu anumite probleme, restrictii de tonaj. Avioanele cu tonaj ridicat nu pot ateriza aici deoarece risca sa deterioreze pista si atunci nu mai poate sa vina niciun avion cu ajutoare”, relateaza corespondentul Stirilor ProTV, Paul Angelescu.

33 de avioane si elicoptere militare zboara la foc continuu de pe aeroportul din Kathmandu inspre satele si orasele din munti. Alte aeronave aduc hrana, medicamente si materiale de peste hotare.

Citește și
Nepal - Paul
"Lacasul credinciosilor" a devenit un oras fantoma. Reportaj ProTV din locul unde familiile au trait tragedii si miracole
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

In primele zile de dupa cutremur frustarea salvatorilor atinsese cote maxime. Tone de ajutoare stateau blocate pe aeroport, in loc sa ajunga la victime, din cauza birocratiei: vamesii nepalezi tineau sa verifice fiecare pachet in parte. A fost nevoie de interventia oficialilor ONU pentru a debloca situatia.

Pe aceasi pista, dupa al doilea seism, doi medici britanici vin din munti intr-un elicopter al armatei indiene. Au adus cu ei mai multi nepalezi raniti. Au loc zilnic astfel de curse pentru viata.

"Am avut cativa pacienti in stare critica. Pentru unul dintre ei a trebuit sa rechizitionam elicopterul premierului nepalez. Ieri am avut 6 pacienti, iar alaltaieri 70-80 poate chiar 100”, spune Ed Haller - paramedic britanic.

In paralel pe pistele improvizate la inalta altitudine se lucreaza in ritm alert.

"Americanii au adus mancare si corturi pentru acesti oameni. Corturile sunt extrem de importante deoarece stau in aer liber. Iata, n-au trecut nici macar 30 de secunde si acum urmeaza sa aterizeze inca un elicopter. cred ca de data aceasta un elicopter medical”, relateaza Paul Angelescu.

Multi dintre ranitii rupti de lume au fost evacuati pe calea aerului. Se zboara si la peste 5000 de metri.

Intr-o misiune fara precedent, si 140 de turisti si alipnisti au fost evacuati cu elicoptere din taberele de pe Everest.

Abia de la inaltime iti dai seama cat de izolate sunt localitatile distruse. La distante de zeci de kilometri unele de altele pe culmi de munte, fara drumuri de acces. Tocmai de aceea misiuniele aeriene sunt cu grad ridicat de risc. Se zboara printre versanti si oricand poate avea loc o alunecare de teren. Sunt situatii in care elicopterele rateaza prima aterizare. Pilotul decide ca e prea periculos sa puna rotile pe pamant. Coboara intre ruinele unei cladiri in stanga si un morman de pamant in dreapta. Cel de la mansa abia tine Mil-ul rusesc , in timp ce militarii arunca sacii cu mancare.

In aceasi misiune sunt recuperati militari din trupele speciale nepaleze trimisi sa caute supravietuitori pe munte. Apoi elicopterul aterizeaza la Charikot , unde este incarcat din nou cu paturi.

Una dintre aceste misiuni a avut un sfarsit tragic. Un astfel de elicopter cu 6 americani si 2 nepalezi la bord s-a prabusit. Epava a fost gasita abia dupa 3 zile intr-o zona greu accesibila.

Elicopterele vor continua sa zboare cam doua saptamani. Apoi incep ploile torentiale si misiunile de ajutorare pe calea aerului ar putea fi suspendate. Organizitiile internationale spun ca Nepalul mai are nevoie de cel putin 350 de milioane de dolari pentru reconstructie. Pana acum Unicef a adus in tara lovita de cutremure peste 500 de tone de ajutoare.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Dupa ce au trecut prin doua cataclisme, oamenii din Nepal se lupta acum cu fiarele salbatice.
Dupa ce au trecut prin doua cataclisme, oamenii din Nepal se lupta acum cu fiarele salbatice. "Sunt inteligente, ne urmaresc"

Aproape 500 de mii de case au fost distruse de cele doua cutremure care au lovit Nepalul si peste 16 mii de oameni sunt raniti.

"Lacasul credinciosilor" a devenit un oras fantoma. Reportaj ProTV din locul unde familiile au trait tragedii si miracole

Bhaktapur este capitala culturala a Nepalului. Cunoscut drept "lacasul credinciosilor", orasul vechi din secolul al 15-lea a fost devastat de cele doua seisme care au indoliat tara. Cartiere intregi sunt ciuruite ca dupa bombardament.

Cutremurul i-a adus inapoi la casa care nu mai exista.
Cutremurul i-a adus inapoi la casa care nu mai exista. "Nici daca muncesc 10 ani in strainatate n-am bani de reparatii"

In sate si orase, la ses sau pe culmile din Nepal, zeci de mii de familii traiesc in continuare la limita. Chit ca au pierdut tot ce aveau, cei mai multi se considera norocosi pentru ca macar n-au ajuns in spitalele supraglomerate.

Recomandări
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”

Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran, dar unul care să nu provoace o escaladare a conflictului în regiune, potrivit presei israeliene.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă
Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă

Economia chineză a avut un început de an mai puternic decât s-au așteptat analiștii, chiar dacă criza din sectorul imobiliar s-a adâncit.