Cu un SMS, poti ajuta Materinatea Polizu. Primele operatii intrauterine vor putea fi posibile

Ultima actualizare: 10-09-2012 13:36

In timp ce peste hotare copiii depistati cu malformatii sunt operati inca din pantecul mamei, la noi trec deseori neobservate defectele grave, chiar si dupa analize si ecografii.


S-a intamplat si in cazul unor gemeni ajunsi la Polizu: s-a aflat abia la nastere ca unul dintre baieti are un sindrom grav. Orice SMS trimis la 858 inseamna 2 euro, care vor fi investiti ca si Romania sa inceapa curand primele operatii de chirurgie intrauterina.

Mihai, de pilda, e hranit printr-un tub care merge pana in stomac. Un aparat ii incalzeste pielea, ii umezeste gatul si ii da numai lumina pe care ochii sai imaturi o pot acum tolera. A fost o sarcina-miracol, prin fertilizare in vitro. Timp de opt luni, mama gemenilor a facut zeci de ecografii si teste de sange. Niciuna dintre aceste metode nu i-a aratat faptul ca bebelusul risca sa moara intrauterin si avea o boala congenitala. Sindrom Down. O condamnare ce putea fi evitata.

Peste hotare malformatiile grave nu doar ca sunt eficient depistate, dar sunt si rezolvate inca din burta mamei.

De pilda, un fat cu defect grav la coloana, operat in uter, in Statele Unite. Un caz celebru care a facut inconjurul lumii. Cand chirurgul era pe cale sa inchida interventia, a scos manuta din pantecul mamei si l-a prins pe medic de deget. S-a nascut, normal si sanatos, patru luni mai tarziu.

Desi, tot in America, in urma cu 100 de ani copiii nascuti mici erau vazuti de comunitate drept rebuturi si valorau enorm doar pentru circurile ambulante care ii luau si-i expuneau drept principale atractii. Circarii se intreceau sa taie bilete pentru cel mai mic om care inca respira.

In tarile unde aceste orori faceau parte din cultura de masa au aparut, inca din anii '60, sectii de terapie intensiva neonatala. In Romania, si in anii '70-'80, nu doar ca nu existau, dar au ajuns in ancheta cazuri in care erau lasati sa moara copii scosi din pantecul mamei in avorturi tarzii. Abia in '96 s-a deschis, la Polizu, primul departament modern pentru prematuri. Avem un handicap de 30 de ani, cand vine vorba de efortul pentru a-i salva.

Un SMS trimis la 858 inseamna 2 euro, pentru ca si la Polizu sa facem chirurgie fetala. Trei medici au studiat deja tehnica si sunt pregatiti.

Citeste si:

Daruieste viata. Cu 2 euro donati la 858 poti salva viata unui copil nascut prematur

Daruieste viata! Copiii nascuti prematur au nevoie de ajutor

Un simplu SMS salveaza vieti! Copiii nascuti prematuri au nevoie de tine

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO