Cum a disparut laptele muls cu mana de pe piata. Decizia care i-a ingropat pe micii laptari romani
Piata laptelui din Romania este estimata la un miliard de euro,din care importuri in proportie de 25%. Procesatorii nostri aduc materia prima din strainatate, cam 5 milioane de litri.
Asta desi fermele produc destul, dar nici dupa 5 ani de la aderare nu respecta normele europene. Asadar, nevoia de lapte este uriasa, numai ca taranii il dau la porci. De unde vine laptarul? Din Cehia, din Polonia, din Ungaria si tot mai putin din satele noastre.
Degeaba pasc vacile Romaniei iarba frageda si grasa, daca taranul nu le poate mulge conform normelor Uniunii Europene. Nu are nici bani si nici utilaje, iar noi nu stim ce ne vinde procesatorul, pentru ca nu este obligat sa ne spuna de unde provine materia prima pe care a folosit-o.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Toate vacile din Romania au dat 2,6 miliarde de litri de lapte in 2010. Pe rafturi au ajuns doar 980 de milioane de litri sub forma de lactate si branzeturi. Mai putin de jumatate. Fiindca restul are o problema: e neconform, adica muls cu mana.
Din aer si de pe mana taranului ajung in el germeni, uneori si milioane, iar procesatorii prelucreaza doar lapte muls electric, cu germeni putini, fiindca trece prin teava si furtun fara sa atinga aerul si ajunge direct in cisterna si apoi in fabrica.
O statie de muls la standarde europene costa si 200.000 de euro. Taranul roman n-a avut atata banet sa investeasca in ferme moderne. Degeaba paste vaca iarba grasa, degeaba are satul racitor performant, procesatorii nu primesc.
Studiile de specialitate arata, totusi, ca laptele de tara e o pacoste, dar pentru industrie, germenii multi reduc conservabilitatea laptelui si incurca procesarea. Functionarii au citit legea UE mot-a-mot si au confundat piata locala cu judetul. Au alungat taranii din piete si micii procesatori din magazine.
Mai tarziu, au inteles ca intr-o Uniune Europeana, piata locala inseamna Romania. Laptele muls cu mana trebuia interzis doar la export, iar taranii ar trebui ajutati cu credite si consultanta sa se redreseze. Greseala a fost remediata abia dupa ce laptarii mici, fara bani, au falimentat. N-a fost rau pentru marii procesatori, firava concurenta sateasca a disparut. Si am devenit importatori de lapte "conform" de pe piata libera din UE.
Iar procesatorii si-au pus stampila ovala pe cutia de lapte, semn ca materia prima e "conforma" normelor UE, deci nu de la tarani. Dar trenul nu-i pierdut. Romania are potential si sanse mari sa conteze pe piata europeana a laptelui. O dovedesc investitorii mari si mici care au reusit.