Theresa May vrea să renegocieze cu UE tratatul privind Brexitul

Ultimul update: Marti 29 Ianuarie 2019 20:23
Data publicarii: Marti 29 Ianuarie 2019 19:39
Categorie: Brexit

Şefa guvernului britanic, Theresa May, vrea să renegocieze cu Uniunea Europeană tratatul privind Brexitul. Scenariul a fost exclus, de Bruxelles, însă May insistă că este singura modalitate pentru a convinge Parlamentul Britanic să voteze înţelegerea.

Marți seara, Camera Comunelor va avea la rândul său un cuvânt de spus în privinţa Brexitului. Parlamentarii au propus amendamente la planul B propus de guvernul May.

La două săptămâni după o înfrângere umilitoare în Camera Comunelor, Theresa May vine din nou în faţa aleşilor cu planul B. De data aceasta însă, parlamentarii vor putea aduce amendamente propunerilor guvernului.

"Lumea a aflat ce nu îşi doreşte parlamentul. Trebuie să trimitem lumii foarte clar ce vrem. Avem şansa să arătăm Uniunii Europene de ce e nevoie pentru ca acordul să fie aprobat de Camera Comunelor", a declarat Theresa May, premierul Marii Britanii.

Două facţiuni rivale din Parlamentul Britanic încearcă să preia controlul asupra Brexitului, prin intermediul amendamentelor. Una şi-a propus să amâne Brexitul, ca să evite scenariul ieşirii din Uniune fără acord. Cealaltă vrea să trimită la Bruxelles pe May ca să renegocieze prevederile privind frontiera cu Irlanda.

De altfel, aşa numitul "backstop", plasa de siguranţă concepută pentru a preveni instituirea unei graniţe dure între Irlanda şi Irlanda de Nord, a stârnit cele mai multe nemulţumiri în Parlament. Aleşii se tem că Regatul Unit riscă să rămână pe termen nedefinit în Piaţa Comună europeană fără a avea vreun cuvânt de spus.

"Avem nevoie de un mecanism care să anuleze la un moment dat acest "backstop", fie eliminând prevederea din tratat, fie stabilind o dată până la care să fie valabilă. Amendamentul meu prevedea înlocuirea acestui termen cu formula "aranjamente alternative", a declarat Graham Brady.

Până în acest moment, europenii au refuzat însă cu încăpăţânare să redeschidă acest dosar.

"Nu există loc de discuţie cu privire la principiile şi funcţionarea "plasei de siguranţă". Ne-au trebuit doi ani de muncă pentru a ajunge în acest punct. S-a negociat enorm şi au fost făcute foarte multe compromisuri", a declarat Paschal Donohoe.

Pe de altă parte, toate instituţiile de la Londra fac pregătiri pentru scenariul tot mai probabil în care Marea Britanie va părăsi Uniunea fără acord.

Ministrul de Interne a stabilit o serie de prevederi care-i vizează pe cetăţenii Uniunii. Europenii vor putea intra liber în Marea Britanie, chiar şi după 29 martie, dată când se va "oficializa" divorţul. După trei luni însă, trebuie să aplice pentru un permis de şedere care va fi valabil cinci ani.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Jeremy Corbyn, liderul opoziției laburiste britanice: ”Amânarea Brexitului este acum inevitabilă”
Jeremy Corbyn, liderul opoziției laburiste britanice: ”Amânarea Brexitului este acum inevitabilă”
VIDEO PROTVPLUS.RO
moda
Industria modei din UK, în pericol după Brexit. Îngrijorări privind birocrația și taxele
Iohannis, despre Brexit: ”Lucrurile au devenit mai complicate decât ne aşteptam”
Theresa May nu obține sprijin pentru a încerca să revizuiască acordul de Brexit
Brexit a costat deja economia Marii Britanii 80 de miliarde de lire sterline
Theresa May, primită la Bruxelles pentru noi negocieri referitoare la acordul de BREXIT
Donald Tusk: ”E un loc special în Iad pentru promotorii Brexit”. Replica lui Nigel Farage
brexit
The Telegraph: Mai mulți miniștri britanici vor să amâne Brexitul
Angela Merkel: ”Trebuie să dăm dovadă de creativitate în privinţa Brexitului"
Regatul Unit va trebui să participe la europarlamentare dacă Brexitul va fi prelungit
Ce spune ministrul de externe britanic despre gestul lui Florin Morariu
Interviu Știrile ProTV cu Jeremy Hunt. Explicații despre situaţia românilor din UK după Brexit
Soarta Brexitului, mai incertă ca niciodată. Anunțul optimist al Ministrul britanic de Externe