Schimbări în acordul de Brexit. Amendamentele adoptate și respinse în parlamentul britanic

Ultima actualizare: 29-01-2019 23:49
Theresa May

Camera Comunelor a respins marți seară o propunere care urmărea prevenirea unui Brexit fără acord, dacă Theresa May nu ar reuși să obțină o înţelegere cu UE până pe 26 februarie.

În schimb, mecanismul privind controalele vamale la granița dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda ar putea fi înlocuit cu un "aranjament alternativ".

Marți seară, la Londra, au fost suspuse votului mai multe amendamente, după ce acordul original de Brexit, negociat de guvernul Theresa May cu Bruxelles-ul, a fost respins acum două săptămâni cu o majoritate zdrobitoare.

Premierul a spus că se va întoarce la Bruxelles pentru a încerca să obțină o renegociere. Cu toate astea, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că acordul privind separarea Marii Britanii de Uniunea Europeană nu a fost făcut pentru a fi renegociat.

UPDATE 23:30 Parlamentul britanic a trimis un mesaj clar Bruxellesului legat de ce va fi necesar pentru a obţine un acord de Brexit aprobat, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May, după un vot cerând modificări ale actualului acord de retragere, transmite Reuters.

"În această seară, parlamentul a trimis un mesaj clar că există o cale de urmat pentru a garanta acest acord dacă vom reuşi să obţinem schimbări cu privire la backstop", a spus purtătorul de cuvânt.

"Poziţia UE rămâne că ei doresc ca Marea Britanie să plece cu un acord. Ei doresc ca Marea Britanie să plece cu un acord pentru că este în interesul lor, precum şi al Marii Britanii", a mai spus acesta

UPDATE 23:13 Parlamentarii britanici au votat marţi în favoarea unei propuneri care invită guvernul să înlocuiască aşa-numitul "backstop" nord-irlandez cu măsuri alternative pentru a asigura sprijinul legislativului în favoarea acordului Brexit al premierului Theresa May, transmite Reuters.

Amendamentul, prezentat de influentul deputat conservator Graham Brady, a fost adoptat cu 317 voturi pentru şi 301 contra şi întăreşte poziţia premierului Theresa May în perspectiva unor noi discuţii la Bruxelles pentru a încerca să renegocieze acordul Brexit, ceva ce UE a exclus până în prezent. 

UPDATE 22:50 Parlamentarii britanici au votat marţi în favoarea unui amendament prin care se solicită guvernului să excludă posibilitatea de a părăsi Uniunea Europeană fără un acord, transmite Reuters.

Votul 318 la 310 a fost împotriva premierului Theresa May care afirmase că singura modalitate de a îndepărta un Brexit fără acord este de a vota în favoarea acordului cu UE.

Aşa-numitul amendament Spelman "respinge ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană fără un acord de retragere şi un cadru pentru relaţia viitoare".

Amendamentul I nu spune însă cum va obliga guvernul să oprească un Brexit fără acord.

UPDATE 22:15 Parlamentarii britanici au votat marţi împotriva unei propuneri laburiste care ar fi putut da legislativului puterea de a amâna Brexitul, o nouă victorie pentru premierul Theresa May care se opunea acestui amendament.

Propunerea deputatei laburiste Yvette Cooper a fost respinsă de parlamentari cu 321 de voturi împotrivă şi 298 pentru. Dacă amendamentul B ar fi fost votat, el ar fi putut avea un efect important, furnizându-le parlamentarilor care vor să blocheze, să întârzie sau să renegocieze Brexitul o posibilă cale legală, potrivit Reuters. 

Update 22:00
 Parlamentarii au votat împotriva unei propuneri care viza să asigure legislativului mai mult control asupra Brexitului deschizând calea pentru ca acesta să poată lua în considerare alternative la acordul Theresei May cu Uniunea Europeană.

Respingerea amendamentului G, cu 321 de voturi împotrivă şi 301 pentru, constituie o victorie pentru Theresa May care era îngrijorată că aprobarea acestuia ar "uzurpa rolul executivului". Se anticipa că amendamentul G, elaborat de conservatorul Dominic Grieve şi semnat de 74 de parlamentari, avea şanse de a trece, întrucât era sprijinit de parlamentari din mai multe partide. El cerea ca, o zi pe săptămână în februarie şi martie, regula ca activitatea guvernului să aibă întâietate în parlament să fie anulată, oferindu-le aleşilor prilejul de a propune propriile dezbateri asupra Brexitului.

Update 21:40 Parlamentarii britanici au votat marţi împotriva unei propuneri a Partidului Naţional Scoţian (SNP) care cerea ca guvernul să amâne data oficială a Brexitului, 29 martie, şi să excludă o ieşire fără acord, relatează Reuters. Amendamentul O, care mai solicita şi ca Scoţia să nu fie scoasă din blocul comunitar împotriva dorinţei ei, a fost respins cu 327 de voturi împotrivă şi 39 pentru.

Update 21:30 Parlamentarii britanici au respins marţi, cu 327 voturi împotrivă şi 296 pentru, o propunere care cerea legislativului să ia în considerare opţiuni alternative pentru a preveni o ieşire a Marii Britanii din UE fără un acord de Brexit, relatează Reuters. Propunerea, depusă de Partidul Laburist de opoziţie, nu era agreată de premierul britanic Theresa May.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO