O nouă rundă de negocieri privind BREXIT
Oficiali britanici au ajuns luni la Bruxelles, pentru o nouă rundă de negociere, după referendumul din iunie anul trecut, când majoritatea alegătorilor din Regatul Unit au decis ieşirea din blocul comunitar.
Londra vrea să convingă Bruxelles-ul să discute despre relaţia post-Brexit, însă Uniunea refuză să facă acest lucru înainte de un acord privind condiţiile ieşirii, relatează Reuters.
Şefii echipelor de negociere – Michel Barnier, din partea UE, şi David Davis, din partea Marii Britanii – se vor întâlni la ora locală 17.(18 ora României). Discuţiile vor continua marţi şi miercuri, la nivel de experţi, concentrându-se pe drepturile cetăţenilor UE din Regat şi al cetăţenilor britanici din blocul comunitar, pe legea pentru divorţ şi pe “alte chestiuni separate”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Înalţi oficiali vor discuta şi despre problema viitoarei graniţe dintre Irlanda, stat membru UE, şi Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii.
Marea Britanie urmează să prezintă în detaliu, săptămâna aceasta, propunerile formulate săptămâna trecută în domenii variate, de la acorduri vamale la împărtăşirea datelor. O parte dintre propuneri au mers mai departe, oferind sugestii privind viitoarea relaţie dintre Londra şi UE.
Marea Britanie va cere blocului comunitar să dea dovadă de “imaginaţie” şi concentreze discuţia şi pe acest viitor, în loc să se limiteze la acordul de divorţ.
Duminică, Partidul Laburist, de opoziţie, a anunţat că vrea să se asigure că Marea Britanie va rămâne parte a pieţei unice europene şi a uniunii vamale pentru o perioadă de tranziţie după Brexit. Formaţiunea a oferit o alternativă clară la politicile premierului Theresa May.
Blocul comunitar vrea să lămurească aspectele chie ale separării, în primul rând, şi a avertizat deja că progresele lente făcute până acum înseamnă că este puţin probabil ca negocierile privind relaţia viitoare să poată începe mai repede de luna octombrie.
“Atât Marea Britanie, cât şi UE, au interesul de a se mişca repede în negocierile, iar acest lucru necesită să facem progrese suficiente privind drepturile cetăţenilor, nota de plată şi Irlanda”, a declarat un înalt oficial UE implicat în discuţii.
“Chestiunile legate de divorţ ar trebui să fie relativ clare de rezolvat. Deci nu este nevoie de timp în privinţa complexităţii tehnice, este o chestiune de voinţă politică”, a adăugat el.