Încep negocierile între UE și Marea Britanie, după Brexit. Ce se va schimba
Încep negocieri comerciale dure între Uniunea Europeană și Marea Britanie, după Brexit.
Uniunea Europeană poate oferi Londrei un acord comercial, "extrem de ambițios", care să includă tarife zero și multe servicii, cu condiția ca Regatul Unit "să respecte standardele blocului comunitar".
Așa a anunțat negociatorul șef pentru BREXIT, Michel Barnier. Numai că premierul britanic Boris Johnson e gata să pună capăt negocierilor.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Luni a declarat răspicat că "nu este nevoie ca țara sa să respecte regulile" Bruxelles-ului.
Premierul britanic se referă la Acordul de Brexit - deja încheiat cu Uniunea Europeană. Pe acesta se va baza în viitor comerţul Regatului Unit, insistă Johnson, dacă Londra nu va încheia un nou acord comercial cu blocul comunitar.
Boris Johnson: „Întrebarea este dacă vom conveni un acord comercial cu Uniunea Europeană comparabil cu cel pe care UE îl are cu Canada, sau poate cu Australia. În fiecare din aceste cazuri, nu am niciun dubiu, Marea Britanie va fi mai prospera.”
Acordul comercial UE-Australia încă se negociază. În termenii acordului comercial UE-Canada, traifele pentru importuri la majoritatea bunurilor sunt eliminate, între cele două părţi. Dar sunt menţinute controalele vamale şi verificarea TVA-ului.
De asemenea, sunt mult mai restricţionate anumite servicii, cum sunt cele bancare, un aspect important din perspectiva Marii Britanii.
Boris Johnson a respins solicitarea Bruxelles-ului ca Regatul Unit să adopte regulile Uniunii Europene în privinţa concurenţei, subsidiilor, protecţiei sociale sau a mediului.
Michel Barnier, negociator-șef al UE pentru Brexit: „Suntem pregătiți să oferim un acord comercial foarte ambițios ca pilon central al parteneriatului nostru, care să includă tarife și cote zero pentru toate mărfurile care intră pe o piață unică de 450 de milioane de oameni.”
O ofertă generoasă, dar cu două condiţii, spune reprezentantul UE. În primul rând, cele două părţi să convină asupra unor garanţii specifice şi eficiente - adică exact ceea ce Boris Johnson numeşte regulile Bruxellesului.
Negociatorul UE a mai spus că trebuie să existe acces reciproc în apele teritoriale pentru pescuit - o altă condiţie pe care Londra o respinge.