Brexit. Theresa May se întâlneşte azi cu Mark Rutte şi Angela Merkel. Ce vrea să obțină

Angela Merkel, Theresa May
AFP

Premierul britanic Theresa May începe marţi consultări cu liderii europeni pentru a încerca să obţină asigurări suplimentare privind acordul de Brexit în scopul de a-şi convinge Parlamentul să-l ratifice

Aproape sigură că acordul va primi un vot negativ din partea deputaţilor, şefa guvernului a luat luni decizia de a amâna sine die votul prevăzut marţi în Camera Comunelor, pentru a avea o nouă rundă de discuţii cu omologii săi europeni, relatează Agerpres, citând AFP.

Ea va discuta în cursul dimineţii cu omologul său olandez Mark Rutte la Haga, înainte de a se deplasa la Berlin pentru o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel.

Theresa May vrea să discute cu ei despre "preocupările exprimate de parlamentul" britanic, a explicat un purtător de cuvânt al Downing Street.

Marja de manevră este strânsă pentru lidera britanică, comentează AFP. Ea este confruntată pe de o parte cu fermitatea liderilor Celor 27, care şi-au repetat refuzul de a redeschide negocierile care s-au încheiat la sfârşitul lui noiembrie după 17 luni de discuţii între Londra şi Bruxelles.

Citește și
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Pe de altă parte, ea se confruntă cu opoziţia deputaţilor din Camera Comunelor care, atât în rândul opoziţiei cât şi al majorităţii, cer ca textul să fie redeschis, în special dispoziţia foarte controversată privind "plasa de siguranţă" sau "backstop", care prevede un tratament specific pentru provincia Irlanda de Nord pentru a evita revenirea la o frontieră fizică cu Republica Irlanda.

La Bruxelles, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat convocarea joi a unui summit consacrat Brexitului pentru a răspunde preocupărilor britanice, în prima zi a Consiliului European de pe 13 şi 14 decembrie.

"Suntem gata să discutăm despre modul de a facilita ratificarea britanică", a declarat Tusk. Dar "nu vom renegocia acordul, inclusiv 'plasa de siguranţă' ", a avertizat el.

De la liderii europeni, Theresa May "va încerca să obţină concesii privind declaraţia politică", mai degrabă decât asupra acordului însuşi, a declarat pentru AFP Anand Menon, profesor de politică europeană la King's College din Londra.

Text fără caracter juridic, declaraţia politică desemnează cadrele relaţiei viitoare pe care vor încerca să o înnoade cei doi parteneri după divorţ. Ea a fost aprobată de Londra şi Bruxelles în acelaşi timp cu acordul de retragere, care angajează răspunderea semnatarilor.

În principal, "Theresa May nu trebuie să se mulţumească să obţină concesii. Trebuie să facă în aşa fel încât UE să anunţe cu claritate că sunt singurele concesii posibile, indiferent ce premier ar fi în funcţie. Pentru că astăzi multe dintre discuţiile din parlament nu au niciun sens, sunt provocate de deputaţi care spun 'Eu m-aş descurca mai bine', dar este fals", a spus Anand Menon.

În ceea ce-i priveşte pe europeni, termenul de "concesie" pare puţin prea puternic pentru a desemna aranjamentul sperat de şefa guvernului britanic. "Trebuie să vedem care sunt asigurările pe care le doreşte Theresa May, dacă exigenţele celor nemulţumiţi ar fi satisfăcute de o formulare cosmetică", a declarat pentru AFP o sursă diplomatică.

Această nouă peripeţie complică şi mai mult calendarul: după summitul european privind Brexitul de joi de la Bruxelles, parlamentul britanic mai programate trei zile de activităţi înainte de a-şi suspenda lucrările pentru perioada 20 decembrie - 7 ianuarie 2019. Potrivit analiştilor, această fereastră scurtă nu va permite organizarea votului deputaţilor privind acordul de Brexit, care ar urma, după cum pare în stadiul actual, să fie amânat pentru luna ianuarie.

Potrivit lui Anand Menon, această întârziere ar putea "accentua presiunea" asupra deputaţilor britanici în ceea ce priveşte poziţionarea lor faţă de text, când există perspectiva apropiată a unui Brexit fără acord, temut în mediile economice.

"Atâta timp cât eşuăm să ajungem la un acord, riscul unei ieşiri accidentale fără acord creşte", a avertizat Theresa May luni. Ea a anunţat că guvernul său, care a publicat deja zeci de note tehnice pentru a pregăti populaţia pentru această eventualitate, "îşi va prelungi lucrările privind acest deznodământ potenţial" în cursul săptămânii.

Această preocupare este împărtăşită de liderii din UE. Prim-ministrul irlandez Leo Varadkar şi Donald Tusk s-au pus de acord luni în privinţa "intensificării" pregătirilor în vederea unui eventual "no deal".

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Theresa May a amânat votarea acordului pentru Brexit, de treamă să nu fie respins
Theresa May a amânat votarea acordului pentru Brexit, de treamă să nu fie respins

Premierul britanic Theresa May a confirmat, luni seara, amânarea votului privind acordul pentru Brexit, care urma să aibă loc în Camera Comunelor. Ea a recunoscut că, dacă l-ar fi supus la vot, ar fi fost respins.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.