A dat cu piciorul unui trai prosper pentru o viata "inecata" in alcool. Povestea lui Gelu, barbatul care a pierdut totul
Actele de violenta sunt asociate de multe ori cu consumul de alcool. In Romania, cifrele inspaimantatoare ne dau si dimensiunea fenomenului: mai mult de jumatate dintre omoruri, dar si un caz din 6 de sinucideri, se produc pe fondul acestui viciu.
Campania "Dependenta Romaniei-Alcoolismul, boala din pahar" continua cu povestea lui Gelu. Un ardelean alcoolic, care a dat cu piciorul unui trai prosper pentru sticla si pahar.
A vandut doua apartamente ca sa faca rost de bani pentru bautura. Si-a pierdut familia si a renuntat la o cariera de avocat.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Gelu are 47 de ani si este ardelean sadea. Se mandreste cu asta. S-a nascut intr-o familie in care parintii consumau ocazional alcool. Foarte putin. Isi aminteste ca a fost mereu un tip popular. Lumea ii spunea ca seamana cu Dan Spataru.
Pana la 24 de ani nu l-a interesat bautura. Inainte sa se casatoreasca, insa, patima a inceput sa-l cuprinda incet, incet. A renuntat la mireasa si s-a angajat intr-o casnicie total bolnavicioasa, fara de sfarsit, cu alcoolul.
Toti cei din jur au avut de suferit de pe urma alegerii lui Gelu. In special mama.
Dupa patru ani in care a baut zi de zi peste masura a dat la facultate. Nu la orice facultate: a ales Dreptul, un domeniu in care faci cariera foarte greu. Poveste cum se si vedea cu roba de avocat, facand furori pentru ca el crede ca are carisma si seamana cu Dan Spataru.
Declicul, in cazul lui, a insemnat, de fapt, renuntarea la scoala. S-a afundat si mai tare in bautura. Iar pe zi ce trecea se deteriora atat fizic, cat si psihic.
In cele din urma, printr-o minune, s-a casatorit cu o femeie. Nu l-a suportat prea mult timp. Adevarata lui pasiune, alcoolul, avea in continuare statut privilegiat.
Dupa doua decenii inecate in bautura, un prieten l-a convins sa vina la intalnire Alcoolicilor Anonimi din Cluj. Aici a inteles o data ca sufera, apoi ca face parte din acea categorie a dipsomanilor. Adica alcoolici care pot sa reziste fara sa consume luni sau ani. Sub iluzia ca sunt stapani pe propria persoana. Sunt cel mai greu de tratat tocmai din acest motiv.
Nu e de mirare ca Gelu a continuat sa bea, in timp ce se prezenta constiincios la intrunirile asociatiei. In prezent, spune ca sunt cateva luni de cand se tine departe de sticla. Dar nu e convins ca treaba cu abstinenta ii va iesi pe termen lung si, mai ales, pe viata.
Un dezastru care vine pe nesimtite. Gelu a tinut sa-si spuna povestea tocmai pentru a le atrage atentia celor care se considera consumatori ocazionali de alcool. Boala poate sa apara cand nu te astepti. Granita dintre consumul "normal" si alcoolism este extrem de subtire.
Tocmai de aceea dependenta de alcool este greu de tratat. Bautorii se imbolnavesc rapid, iar cei mai multi dintre ei incearca sa o termine cu viata. O spune profesul Marco Sarchiapone, care studiaza, de 25 de ani, cauzele si incidenta sinuciderilor.
Conform studiilor, in fiecare an, sunt inregistrate intre 30 si 45 de sinucideri, la suta de mii de locuitori, in tarile din estul Europei. De zece ori mai multe cazuri decat in Italia, spre exemplu. Iar abuzul de alcool este una dintre principalele cauze, mai frecventa decat crizele financiare.
In Romania bautul in exces este asociat cu jumatate dintre crime si cu unu din sase cazuri de sinucideri. De aceea interventia statului este obligatorie. Ne trebuie o strategie pe termen lung, un plan care sa stopeze cauzele care duc la alcoolism. Si nu doar sa atenueze, pe cat se poate, efectele nocive ale dependentei, asa cum se intampla in prezent.
Aproape jumatate din paturile de spital sunt ocupate de pacienti care se trateaza de boli cauzate de consumul excesiv.