Studiu: Morcovii ii ajuta pe barbati sa fie mai fertili
Morcovii fac parte din grupul de fructe si legume care ajuta la imbunatatirea calitatii spermei, barbatii care consuma aceste vegetale fiind mai fertili, potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii americani, informeaza dailymail.co.uk.
Despre morcovi s-a tot vorbit ca sunt buni pentru imbunatatirea vederii, insa un nou studiu a aratat ca acestia ajuta la imbunatatirea calitatii spermei.
Cercetatorii care au investigat efectele fructelor si legumelor asupra sanatatii spermei au descoperit ca morcovii ofera cele mai bune rezultate. Acestia au un efect bun asupra "motilitatii" (capacitatea de miscare) a spermatozoizilor.
Cercetatorii de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii au cerut unui numar de 200 de barbati tineri sa urmeze o dieta care continea o varietate de fructe si legume, inainte de a face teste pentru a observa ce efecte au acestea asupra spermei.
Drept urmare, fructele si legumele de culoare galbena si portocalie ajuta la ameliorarea calitatii spermei. Acest lucru se datoreaza pigmentilor care dau culoarea galbena numiti carotenoide, deoarece corpul transforma unii dintre acesti pigmenti in antioxidanti care ajuta la mentinerea sanatatii. Printre acestia se numara beta-carotenul, pe care care corpul il tranforma in vitamina A.
Antioxidantii ajuta la neutralizarea radicalilor liberi - grupuri liberi de atomi care reprezinta un proces secundar al metabolismului si pot distruge membranele celulare ale ADN-ului.
Cartofii dulci si pepenele galben ajuta si la cresterea cantitatii spermei, dar s-a descoperit ca morcovii imbunatatesc performanta spermei intre 6,5 si 8 procente, potrivit unei analize publicate in revista Fertility and Sterility.
Fructele si legumele de culoare rosie, in special tomatele, care contin substante anticancer, precum licopenul, au fost asociate cu scaderea numarului spermatozoizilor cu anomalii in ceea ce priveste forma. Datorita acestor fructe si legume, numarul de spermatozoizi "normali" a fost cu 8 - 10% mai ridicat, spun cercetatorii, care au putut observa o diferenta semnificativa in randul cuplurilor care aveau probleme in a concepe un copil.
Acest studiu vine pe fondul inregistrarii unei scaderi a cantitatii si calitatii spermei in tarile occidentale, unele studii aratand ca numarul mediu de spermatozoizi a scazut la jumatate.
Un studiu anterior realizat de Universitatea Harvard a aratat ca barbatii a caror dieta include grasimi saturate au numar mai mai mic de spermatozoizi, iar calitatea spermei este mai slaba. in schimb, calitatea spermei in randul barbatilor care consuma mai multe grasimi "bune", inclusiv acizi grasi omega 3, care se gasesc in peste si unele plante, este mai buna.