"Regula celor 5 secunde", mit sau adevar? Concluzia specialistilor: cat de periculoasa este mancarea consumata de pe jos
Exista multe mituri despre mancare, iar unul dintre ele este celebra regula celor cinci secunde, in care, teoretic, poti ridica bucati de a mancare care ti-au cazut pe jos si le poti consuma.
Un profesor de la Universitatea Clemson a condus un experiment pentru a testa daca aceasta legenda urbana, "regula celor 5 secunde" este adevarata sau nu. Concluziile experimentului au fost surprinzatoare.
"Cand iti cade mancarea pe podea, este in regula sa o mananci in cinci secunde de cand a cazut? Acest mit urban sustine ca in cinci secunde, microbii n-au timp sa intre in contact cu mancarea. Dar este adevarat" a spus acesta pe site-ul unde explica intre experimentul pus la cale.
Asa ca, pentru a se convinge daca este adevarata aceasta teorie, profesorul Paul Dawson a realizat un experiment: a intins mai multe suprafete textile care aveau microbi si bacterii de salmomella si dadea drumul la bucati de paine la interval de 5 secunde, 30 de secunde sau 60 de secunde.
Concluzia este surprinzatoare: "Am descoperit ca numarul de bacterii transferate catre bucatile de mancare nu are legatura cu cat timp sta pe jos mancarea. Nu conteaza ca sta cinci secunde sau un minut, conteaza cat de multe bacterii se afla pe jos, in acel loc, in momentul in care iti cade mancare pe podea. Deci, problema reala este de fapt, cat de infectata este suprafata pe care cade mancarea" aceasta a fost concluzia profesorului.
O alta concluzie a fost ca un covor este o suprafata mai putin periculoasa decat podeaua sau lemnul, pentru ca se aduna mai putine bacterii.
In urma experiemntului, concluzia finala este ca oricat de curata ar fi suprafata, tot exista o sansa de 0.1% sa te imbolnavesti. Asa ca, cel mai bine ar fi sa va feriti si sa nu consumati mancarea care va cade pe jos, chiar daca este vorba si de o secunda.