Parazitul care azi afecteaza 200 mil. de oameni la nivel mondial, gasit intr-un mormant din Siria, vechi de 6.200 de ani
Oamenii de stiinta au facut o descoperire unica. In mormantul unui copil sirian, care dateaza de peste sase milenii, acestia au descoperit cea mai veche dovada a unei infectii cu paraziti.
Arheologii au descoperit langa pelvisul copilului oul unui parazit care afecteaza in zilele noastre peste 200 de milioane de oameni la nivel planetar. Descoperirea a fost facuta in nordul Siriei.
Potrivit oamenilor de stiinta, acum sase milenii, societatile antice au inceput sa foloseasca sisteme de irigatii in agricultura. Acestia banuiesc ca noua tehnica in cultivarea recoltelor presupunea ca oamenii sa petreaca mult timp in apa calda - mediul ideal in care parazitii infecteaza trupul uman. Aceasta practica ar fi putut starni adevarate epidemii de schistosomiaza (n.r. boala tropicala produsa de prezenta in organism a diferitelor specii de trematode din genul Schistosoma. Fiecare specie de vierme paraziteaza o specie bine precizata de molusca de apa dulce. Transmiterea se face prin contactul cu apa care contine larvele eliminate de molusca. Aceste larve pot penetra pielea persoanelor care fac baie in apa infestata).
Oamenii se pot infesta cu acest parazit in locuri cu apa dulce si calda. Parazitul se transmite de la melci si ajunge in organismul uman prin epiderma. Dupa ce larva ajunge la maturitate, viermele parazitar poate trai in vezica, rinichi sau intestine ani intregi. Simptomele pot include febra, iritatii ale pielii, dureri abdominale, stari de greata sau paralizia membrelor inferioare. Odata descoperita, boala se trateaza usor cu medicamente care omoara parazitul.