Motivul pentru care citesti o stire cu OZN-uri, scuipi cand vezi ceva frumos si te duci la ghicitori
Peste 90% dintre romani cred ca exista Dumnezeu, dar, in acelasi timp, 60% cred si in deochi, 47% in prezicatori, tamaduitori sau clarvazatori, 25% in astrologie sau horoscop si 23% in extraterestri.
Potrivit unui studiu al Fundatiei Soros Romania, numit "Religie si comportament religios" desi 94% dintre cei chestionati au raspuns da la intrebarea "Credeti sau nu ca exista Dumnezeu?", doar 42% dintre acestia accepta viziunea dogmei crestine potrivit careia exista un Dumnezeu intrupat intr-o fiinta, 49% vazand puterea divina mai degraba ca un spirit sau o forta a vietii, se arata intr-un comunicat al Fundatiei Soros Romania.
Potrivit autorilor studiului, in timp ce credinciosii romani imbratiseaza numeroase aspecte care provin din crestinism, multi cred si in existenta unor fenomene sau ritualuri care nu au nicio legatura cu acesta.
Astfel, 60% dintre respondenti cred in deochi, 47% cred in oameni cu puteri speciale, cum ar fi prezicatorii, tamaduitorii sau clarvazatorii, 25% cred in astrologie sau horoscop, iar 23% in extraterestrii. In acelasi timp, 88% dintre respondenti cred in existenta sufletului si 87% cred in pacat sau in existenta raiului.
"Cei mai multi dintre romani cred in numeroase aspecte care provin din crestinism sau au legatura cu acesta, de la suflet (88%), pacat (87%) sau rai (79%) si pana la viata de dupa moarte (63%) sau judecata de apoi. Mai putini dintre respondenti, dar in continuare un numar semnificativ, cred si in existenta unor fenomene sau ritualuri care nu au nicio legatura cu crestinismul", potrivit autorilor cercetarii.
Totodata, 53% dintre cei chestionati au raspuns ca intotdeauna se inchina cand trec prin dreptul unei biserici, 68% ca primesc in casa preotul cu botezul, 48% ca nu muncesc in zilele de sarbatoare, dar doar 15% au spus acelasi lucru despre a cere un sfat preotului atunci cand au un necaz, in timp ce 35% nu o fac niciodata.
"Este destul de des intalnit obiceiul de a sfinti lucrurile de uz indelungat, precum casa si masina, lucru pe care il fac intotdeauna 31% dintre romani si adesea alti 24%, care nu are legatura cu dogma crestina, decat cel de a posti in zilele obisnuite de post (altele decat cele de dinaintea marilor sarbatori), un comportament recomandat de biserica", mai arata autorii studiului.
La intrebarea "Indiferent daca mergeti sau nu la biserica, ati putea spune ca sunteti...", 77% dintre respondenti au completat "o persoana credincioasa", 15% au raspuns "nu sunt o persoana credincioasa" si doar pentru 1% raspunsul a fost "un ateu convins".
Cercetarea indica faptul ca aceasta abordare a fenomenului religios este vizibila si in atitudinea romanilor fata de unicitatea religiei. Astfel, 34% dintre respondenti afirma ca exista o singura religie adevarata si 38% considera ca si alte religii contin unele adevaruri fundamentale.
In schimb, pentru 18% dintre romani nu exista o singura religie adevarata, toate marile religii ale lumii continand unele adevaruri fundamentale. Cercetarea a fost realizata pe un esantion de 1.204 persoane, reprezentativ pentru populatia tinta, cu o eroare de plus/minus 2,9% la un nivel de incredere de 95%.