Controversele luptelor de cocosi pentru care a fost arestata Principesa Irina. De ce sunt interzise
Luptele de cocosi reprezinta un sport care, pe vremuri, era foarte popular in multe tari. Acum insa, sunt foarte putine state care mai aproba aceste competitii "sangeroase si barbare".
Cocosii care sunt aruncati in aceste lupte sunt pasari crescute special pentru acest lucru, fiind hranite cu vitamine timp de aproximativ doi ani pentru a deveni cat mai puternice si rezistente. Cocosul este o pasare care, congenital, manifesta o agresiune ridicata impotriva masculilor din propria specie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Luptele care se dau intre aceste pasari sunt sangeroase, chiar daca - uneori - nu sunt finalizate prin moartea acestora. Unele tari permit organizarea acestui "sport", altele l-au interzis, insa cei care se pronunta pentru continuarea acestor batai invoca, in general, motive culturale si religioase.
Conform Wikipedia, luptele intre cocosi reprezinta cel mai vechi sport cu spectatori din lume, prima mentionare a lor fiind facuta in urma cu 6.000 de ani in Persia. De asemenea, a fost un sport foarte popular in perioadele antice ale Indiei, Chinei sau Greciei.
Una dintre tarile care permite in prezent ca publicul sa asiste legal la luptele de cocosi este Cuba. Acolo, jocul are o singura runda, care nu depaseste 30 de minute. In general insa, peste 50% dintre lupte se termina in primele 5 minute. In schimb nu sunt permise pariurile, iar persoanele care sunt prinse ca incalca legea sunt expulzate definitiv din cadrul acestor turnee si nu au voie sa mai participe la nicio alta lupta.
In Spania, aceste lupte sunt interzise, cu exceptia Insulelor Canare. In schimb, in Insulele Canare sunt interzise luptele cu tauri, care nu sunt considerate "traditionale". Si in Andalusia se mai permite organizarea acestor lupte, mai exact in orasele si satele unde sunt considerate traditionale.
O situatie similara exista si in Franta, unde legea permite aceste lupte doar in zonele unde este invocata "traditia" - adica in regiunea Nord-Pas de Calais si alte sate de langa Lille.
In Marea Britanie, luptele de cocosi au fost interzise in 1835, iar 2 ani mai tarziu si in Scotia, unde acest sport era destul de popular in secolul al 18-lea.
In SUA, acest sport este interzis in toate cele 50 de state.