Cel mai aglomerat loc de pe harta lumii. Stilul de viata din orasul cu 110 familii intr-un bloc
Orasul Kowloon era situat in apropiere de Hong Kong si avea 50.000 de locuitori, care stateau inghesuiti in aproape 300 de blocuri construite fara nicio aprobare pana in 1992.
Orasul a reprezentat o reala problema pentru autoritatile chineze, fiind cel mai mai aglomerat loc din lume
In 1992 autoritatile au decis sa demoleze orasul si sa construiasca in locul sau un parc.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Insa, inainte de disparitia lui de pe harta lumii, doi fotografi de origine canadiana, Greg Girard si Ian Lamboth, au stat o perioada in Kowloon si au realizat un pictorial in care au surprins stilul de viata al locuitorilor.
In 1948 autoritatile din China au refuzat sa mai acorde orice sprijin financiar orasului. In ciuda conditiilor precare insa, 33.000 de familii de chinezi au continuat sa traiasca in acel loc murdar pentru inca trei decenii.
Planul oficialilor de a distruge focarul din Kowloon nu a dat rezultatele asteptate. Lipsa unei legislatii si traiul foarte ieftin au devenit un punct de atractie pentru micii afaceristi.
In anii '80, locul era faimos pentru casele de toleranta, cazinourile si traficul de cocaina.
In ultimii ani, inainte de-a fi demolat, infractionalitatea scazuse, insa conditiile sanitare inexistente transformasera locul intr-un focar de infectie, un pericol real pentru populatia din Hong Kong.
Locuitorii isi organizau viata cum stiau mai bine. Ei spalau la mana hainele pe trotuarul din fata blocului.
300 de cladiri legate intre ele au fost construite aici fara respectarea vreunei norme de siguranta sau fara vreo aprobare ori recomandare din partea unui arhitect.
"In timpul petrecut aici facand fotografii si cunoscand orasul, locuitorii si felul in care era totul organizat. Desi la suprafata totul parea haotic si compromise, in interiorul orasului totul era organizat in asa fel incat lucrurile functionau pentru acei oameni”, povesteste unul dintre fotografi.
In 1991 guvernul a decis evacuarea zonei pentru demolarea blocurilor. Multi dintre locuitori au refuzat sa paraseasca orasul. Autoritatile au fost nevoite sa cheltuiasca in jur de 350 de milioane de dolari pentru despagubirea celor evacuati. Pana in 1992 toti cei care locuiau acolo au fost relocati.
Ghetourile au fost inlocuite cu spatiu verde.
Orasul Kowloon a ramas in istorie ca fiind cea mai populata localitate din lume.