Bebelus "minune": o tanara din China care a supravietuit gripei H7N9 a nascut o fetita
O femeie care a supravietuit gripei H7N9, dupa ce a fost internata in primavara timp de cinci saptamani la terapie intensiva, a nascut o fetita, considerata un bebelus-"minune" de catre medicul sau, a anuntat vineri presa chineza, relateaza AFP.
Qiu Yan, in varsta de 25 de ani, era insarcinata in cinci luni in momentul cand a fost diagnosticata cu virusul H7N9, in aprilie, o perioada in care aceasta maliadie aparuta din nou la om incepea sa se raspandeasca in China.
Aflata "intr-o stare foarte grava", acesteia i-au fost prescrise antibiotice, antivirale, tratament hormonal si sedinte zilnice cu raze X, scrie cotidianul The Global Times, citind medici care s-au ocupat de acest caz.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit ziarului, Qiu Yan - originara din provincia Jiangsu (est) - ar fi prima supravietuitoare a virsului H7N9 care a dat nastere unui copil. "Plamanii ei erau infectati grav, iar ea a fost necesar sa fie plasata sub asistenta respiratorie", a declarat pentru publicatie medicul ei, Sun Lizhou.
Tratamentul la sectia de terapie intensiva s-a incheiat in mai, dar Qiu Yan a ramas internata in spital, unde a nascut, miercuri, o fetita cu greutatea de 3,3 kilograme, o nastere calificata drept o "minune" de catre medicul Sun Lizhou.
Starea de sanatate a tinerei si a copilului a fost declarata stabila de catre medic, care a subliniat ca sugarul va fi supus unor controale regulate pentru a verifica daca prezinta eventuale efecte ale gripei.
De la identificarea virusului irana trecuta, 132 de cazuri confirmate de infectie cu virusul H7N9 au fost inregistrate in China continentala, iar 43 de persoane au decedat, potrivit unui bilant actualizat in iunie de catre autoritatile sanitare chineze.
Pentru moment nu exista nicio proba de transmitere de la om la om a virusul H7N9, insa unii experti se tem de aparitia unei mutatii care i-ar putea permite virusului sa se transmita usor intre oameni, ceea ce ar putea provoca o pandemie de temut.