Au vrut sa previna raspandirea virusul Zika, dar a avut loc o tragedie. Ce s-a intamplat dupa ce au pulverizat un insecticid
In aceasta saptamana, locuitorii din Dorochester, Carolina de Sud, au incercat sa previna raspandirea virusului Zika folosind un pesticid extrem de puternic, numit Naled.
Din pacate, din cauza pesticidului, au murit 2.5 milioane de albine de la o ferma plina cu stupi, pentru ca l-au folosit in timpul zilei, nu noaptea, cand albinele nu sunt active, conform Slate
Proprietara stupilor, Juanita Stanley, este devastata de acest incident. Ea le-a declarat celor la New York Times:” Am simtit ca lesin. Am plans si nu ma mai puteam opri”.
Pe Facebook, oamenii si-au impartasit opiniile despre acest incident. Unii dintre ei au comentat:” Criminalilor!”, “Mi-e atat de scarba”.
'Like it’s been nuked’: Millions of bees dead after South Carolina sprays for Zika mosquitoes https://t.co/JTWQmojFdo
— Michael Forbus (@Miguel12345) September 3, 2016
Totusi, in ciuda acestui eveniment nefericit, cei din Carolina de Sud au avut un motiv intemeiat ca sa foloseasca pesticidul.
Regiunea a inregistrat temperaturi mai mari decat de obicei, iar toamna trecuta au fost inundatii majore, acestea fiind conditii proprice pentru aparitia tantarilor. In momentul de fata, oficialii Ministerului Sanatatii sunt ingrijorati ca tantarii ar putea fi puratatorii virusului Zika.
Din cauza faptului ca s-au inregistrat cazuri in care oamenii care au calatorit in regiunile unde se raspandeste Zika s-au infectat, raspandind, la randul lor, virusul cand s-au intors, autoritatile au decis sa foloseasca pesticidul.
Districtul Dorchester a mers mai departe, ei au pulverizat substanta direct din aer, nu din camioane, pentru a-i maximiza potentialul.
Se pare ca functionarii nu si-au dat seama de faptul ca pesticidul poate duce la extinctia albinelor.
Un administrator al districtului a declarat:” Va pot asigura ca pe viitor vom comunica mai mult, pentru a avea o relatie mai buna cu apicultorii, pentru a evita asemenea situatii neplacute”.
Oficialii au mai spus, intr-un comunicat, ca nu planuiesc alte pulverizari aeriene, iar daca acest lucru se va intampla, ii vor anunta pe apicultori cu cateva zile inainte.
Conform Agentiei de Protectie a Mediului, apicultorii pot sa previna asemenea accidente acoperind coloniile de albine sau se le gaseasca alte amplasamente.
Districtul va despagubi orice apicultor ale carui albine vor muri din cauza pesticidelor.