Posibil caz de frauda la BAC: un profesor i-ar fi rescris unei eleve lucrarea la romana. A comis insa o mare greseala

Ultima actualizare: 01-08-2015 07:01

Examenul de bacalaureat a trecut demult, dar anchetele de frauda sunt in plina desfasurare. La Ploiesti, o eleva campioana nationala la atletism si un inspector scolar sunt acuzati de fals, uz de fals si abuz in serviciu.

Se pare ca antrenorul, care era inspector scolar, membru in comisia de examen, ar fi rescris lucrarea elevei la limba si literatura romana. A uitat insa sa puna si stampila obligatorie in cazul foilor de examen. Evaluatorii si-au dat seama ca e ceva in neregula si au comparat lucrarea de romana cu celelalte lucrari ale fetei. Au observat imdiat ca scrisul nu se potriveste si au anuntat procurorii.

Eleva a absolvit in acest an clasa cu profil sportiv a Colegiului National Mihai Viteazu din Ploiesti. A facut atletism la Clubul Spotiv Scolar unde antrenor i-a fost chiar inspectorul scolar de educatie fizica. Acesta din urma a fost si membru in comisia de bacalaureat a liceului, astfel ca a putut sa inlocuiasca lucrarea elevei, inainte de a o trimite la comisia de evaluare.

Marian Tudor, Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti: "A redactat lucrarea elevei si a inlocuit-o cu cea originala la disciplina limba si literatura romana. Ulterior, nereguli in modul de redactare a respectivei lucrari au fost constatate de membrii comisiei de evaluare. Au observat unele neconcordante cu privire la stampilele care trebuiau aplicate pe lucrarile elevilor si care aici lipseau."

Falsul a fost imedit descoperit, iar absolventei i-a fost retrasa diploma de bacalaureat, desi fusese admisa la toate probele. Inspectorul de educatie fizica a fost si el suspendat din functie.

Horia Toma, Inspectoratul Scolar Prahova: "Ea a fost declarata eliminata din examen cu sanctiunea de a nu putea sustine inca doua sesiuni examenul de bacalaureat. Este o nota proasta pentru institutia noastra. dar viata ne mai ofera si astfel de dusuri reci."

Conducerea colegiului, care este unul dintre cele mai renumite din Prahova, se gandeste serios sa desfiinteze sectia sportiva.

Gabriel Taga, directorul "Colegiului National Mihai Viteazu Ploiesti: "Acest incident ne-a pus pe ganduri si chiar dorim sa desfiintam profilul sportiv, care iata nu face in acest moment cinste invatamantului prahovean."

Ministerul Educatiei Nationale a inceput o ancheta la inspectoratul scolar Prahova, care va stabili daca si alte persoane au contribuit la fraudarea examenului de bacalaureat. Pentru tanara atleta si antrenorul ei, problemele nu se opresc aici. Cei doi sunt acuzati si de uz de fals si instigare la uz de fals in inscrisuri oficiale, dar si de abuz in serviciu. Daca se vor dovedi vinovati, risca inclusiv inchisoarea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO