Judetul din Romania care cere ministerului Educatiei eliminarea sesiunii de toamna la BAC si introducerea admiterii
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Arad anunta ca va avea ”o pozitie ferma” la Ministerul Educatiei, unde va propune eliminarea simularii bacalaureatului pentru clasa a XI-a si renuntarea la sesiunea din toamna.
Seful ISJ Arad, Claudius Mladin, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca in raportul privind desfasurarea examenelor nationale in judet, care va fi transmis MENCS, va introduce o serie de observatii si va face propuneri de reforme. Mladin a declarat ca una dintre masurile care ar trebui luate de minister este sa se renunte la simularea examenului de bacalaureat pentru elevii claselor a XI-a.”Nu suntem de acord cu organizarea simularii la clasa a XI-a, pentru ca elevii nu au materia finalizata, iar ultima proba a examenului de bacalaureat este cea la alegere, pentru care disciplina poate fi predata doar in ultimul an de liceu. De asemenea, profesorii sunt nevoiti sa opreasca doua saptamani predarea materiei la clasa a XI-a, pentru recapitularile necesare inainte de simulare. Astfel, materia este parcursa cu intreruperi, iar asta se reflecta in capacitatea copiilor de a acumula cunostinte”, a spus inspectorul scolar general.
El a declarat ca va avea ”o pozitie ferma” in raportul ce va fi inaintat ministerului si cu privire la alte subiecte. ”Vom mai propune ca a doua sesiune de bacalaureat sa nu aiba loc in toamna, pentru ca nu se justifica. Ar trebui mutata in perioada simularilor, prin februarie (...) Elevii care au corigente si abia au trecut de ele cu media cinci nu au timp de pregatire pentru a obtine media sase la bacalaureat in a doua sesiune”, a spus Mladin, relateaza news.ro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Seful ISJ Arad va mai propune ministerului sa introduca admiterea in licee, afirmand ca elevii care nu obtin media cinci trebuie inscrisi in invatamantul profesional, iar ulterior, cei care doresc, isi pot finaliza studiile liceale. ”Ne uitam la liceele tehnologice si vedem ca au cea mai mica rata de promovare la bacalaureat. La Arad, vom face o analiza atenta a ofertelor acestor scoli si nu le vom mai aproba cate clase cer, daca nu au rezultate. Avem astfel de unitati care au trei clase de liceu si una de profesionala, dar promovabilitatea la bacalaureat e de 30 la suta. Atunci, raportul trebuie inversat, sa aiba o clasa de liceu si trei de profesionala”, a spus Mladin.
El a aratat ca in judet a crescut cererea de locuri pentru invatamantul profesional, astfel ca in acest moment exista 20 de clase cu o medie de 28 de elevi, fata de 17 cate au fost organizate in anul scolar 2014/2015. Pana in acest moment, gradul de ocupare al locurilor pentru urmatorul an scolar, care va avea tot 20 de clase, este de 85 la suta, iar in urma cu un an era de 75 la suta la cele 17 clase formate. ”Noi credem ca acest grad de ocupare va fi de 100% la finalul ultimei etape de repartizare, de la inceputul lunii septembrie”, a spus Mladin.
ISJ Arad va mai propune ministerului transformarea a circa zece scoli gimnaziale din judet in scoli incluzive, avand in vedere rezultatele foarte slabe obtinute la evaluarea nationala. La patru dintre scoli, niciun elev nu a obtinut media 5. ”Vom face toate demersurile catre minister pentru a transforma aceste scoli, la care majoritatea copiilor sunt de etnite roma, provin din familii monoparentale, defavorizate. Impreuna cu primariile, vom incerca sa suplimentam numarul mediatorilor scolari, care au un rol important in comunitate, sa discute cu parintii, sa ii convinga de importanta prezentei la cursuri. Sunt scoli cu un absenteism ridicat, la care este o performanta aducerea copiilor la cursuri si alfabetizarea lor”, a mai spus inspectorul scolar general.
ISJ a decis ca in scolile gimnaziale din judet elevii cu medii cuprinse intre 3,00 si 4,99 la Evaluarea Nationala, sa fie monitorizati doi ani, si sa beneficieze de programe de sprijin, pentru ca ”au potential sa ajunga la media cinci”, iar cei cu medii sub 3,00 vor fi sfatuiti sa se indrepte catre invatamatul profesional de trei ani.