Judetul din Romania care cere ministerului Educatiei eliminarea sesiunii de toamna la BAC si introducerea admiterii

elevi bac

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Arad anunta ca va avea ”o pozitie ferma” la Ministerul Educatiei, unde va propune eliminarea simularii bacalaureatului pentru clasa a XI-a si renuntarea la sesiunea din toamna.

Seful ISJ Arad, Claudius Mladin, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca in raportul privind desfasurarea examenelor nationale in judet, care va fi transmis MENCS, va introduce o serie de observatii si va face propuneri de reforme. Mladin a declarat ca una dintre masurile care ar trebui luate de minister este sa se renunte la simularea examenului de bacalaureat pentru elevii claselor a XI-a.”Nu suntem de acord cu organizarea simularii la clasa a XI-a, pentru ca elevii nu au materia finalizata, iar ultima proba a examenului de bacalaureat este cea la alegere, pentru care disciplina poate fi predata doar in ultimul an de liceu. De asemenea, profesorii sunt nevoiti sa opreasca doua saptamani predarea materiei la clasa a XI-a, pentru recapitularile necesare inainte de simulare. Astfel, materia este parcursa cu intreruperi, iar asta se reflecta in capacitatea copiilor de a acumula cunostinte”, a spus inspectorul scolar general.

El a declarat ca va avea ”o pozitie ferma” in raportul ce va fi inaintat ministerului si cu privire la alte subiecte. ”Vom mai propune ca a doua sesiune de bacalaureat sa nu aiba loc in toamna, pentru ca nu se justifica. Ar trebui mutata in perioada simularilor, prin februarie (...) Elevii care au corigente si abia au trecut de ele cu media cinci nu au timp de pregatire pentru a obtine media sase la bacalaureat in a doua sesiune”, a spus Mladin, relateaza news.ro.

Seful ISJ Arad va mai propune ministerului sa introduca admiterea in licee, afirmand ca elevii care nu obtin media cinci trebuie inscrisi in invatamantul profesional, iar ulterior, cei care doresc, isi pot finaliza studiile liceale. ”Ne uitam la liceele tehnologice si vedem ca au cea mai mica rata de promovare la bacalaureat. La Arad, vom face o analiza atenta a ofertelor acestor scoli si nu le vom mai aproba cate clase cer, daca nu au rezultate. Avem astfel de unitati care au trei clase de liceu si una de profesionala, dar promovabilitatea la bacalaureat e de 30 la suta. Atunci, raportul trebuie inversat, sa aiba o clasa de liceu si trei de profesionala”, a spus Mladin.

El a aratat ca in judet a crescut cererea de locuri pentru invatamantul profesional, astfel ca in acest moment exista 20 de clase cu o medie de 28 de elevi, fata de 17 cate au fost organizate in anul scolar 2014/2015. Pana in acest moment, gradul de ocupare al locurilor pentru urmatorul an scolar, care va avea tot 20 de clase, este de 85 la suta, iar in urma cu un an era de 75 la suta la cele 17 clase formate. ”Noi credem ca acest grad de ocupare va fi de 100% la finalul ultimei etape de repartizare, de la inceputul lunii septembrie”, a spus Mladin.

Citește și
adolescenta
"Am simtit ca am dezamagit". Ajutorul incredibil primit de adolescenta care a nascut, dar a luat 9.96 la Bacalaureat
Războiul din Ucraina s-ar încheia în două săptămâni, dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul, susţine Moscova

ISJ Arad va mai propune ministerului transformarea a circa zece scoli gimnaziale din judet in scoli incluzive, avand in vedere rezultatele foarte slabe obtinute la evaluarea nationala. La patru dintre scoli, niciun elev nu a obtinut media 5. ”Vom face toate demersurile catre minister pentru a transforma aceste scoli, la care majoritatea copiilor sunt de etnite roma, provin din familii monoparentale, defavorizate. Impreuna cu primariile, vom incerca sa suplimentam numarul mediatorilor scolari, care au un rol important in comunitate, sa discute cu parintii, sa ii convinga de importanta prezentei la cursuri. Sunt scoli cu un absenteism ridicat, la care este o performanta aducerea copiilor la cursuri si alfabetizarea lor”, a mai spus inspectorul scolar general.

ISJ a decis ca in scolile gimnaziale din judet elevii cu medii cuprinse intre 3,00 si 4,99 la Evaluarea Nationala, sa fie monitorizati doi ani, si sa beneficieze de programe de sprijin, pentru ca ”au potential sa ajunga la media cinci”, iar cei cu medii sub 3,00 vor fi sfatuiti sa se indrepte catre invatamatul profesional de trei ani.

 

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
"Astazi, fiul meu m-a facut mandru". Copilul unei vedete din Romania a reusit sa ia 9,53 la Bacalaureat

Omul de afaceri Adrian Mititelu si-a laudat fiul pe retelele de socializare, dupa ce acesta a reusit sa obtina media 9,53 la Bacalaureat.

"Am simtit ca am dezamagit". Ajutorul incredibil primit de adolescenta care a nascut, dar a luat 9.96 la Bacalaureat

La doar 17 ani, Maria ne ofera o importanta lectie de viata. A nascut o fetita in ultimul an de liceu, dar, eleva de zece, nu a vrut sa intrerupa cursurile, si a fost sustinuta cu drag de familia ei.
 

Recomandări
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important

"Ați depășit toate așteptările!" Asta i-a transmis Joe Biden lui Klaus Iohannis într-o discuție purtată la Casa Albă. Președintele american a lăudat relația bună și de durată cu România, cu atât mai importantă în contextul conflictului din Ucraina.

Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București
Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București

Adus de la Cluj cu un avion SMURD, îndrăgitul actor Florin Piersic are o infecție generalizată în organism. Potrivit medicilor, de la spitalul Matei Balș care îl îngrijesc acum, este în stare stabilă, iar o echipă multidisciplinară îl evaluează.

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare
Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare

În țara în care încă se petrec numeroase abuzuri în grădinițe și școli, apare în sfârșit o completare a legii pentru protecția copilului, care interzice pedepsele corporale și umilirea celor mici.