BACALAUREAT 2015. Unii au petrecut mai mult timp in fata oglinzii decat in fata cartilor. Cum a aratat tinuta "obligatorie"
A inceput una dintre cele mai dificile perioade din viata tinerilor absolventi de liceu. Chiar daca testul de azi este nu este foarte dificil, cei mai multi au avut emotii mari, dat fiind ca au aparut pentru prima data in fata unei comisii.
Pentru cei care s-au pregatit, proba orala a fost floare la ureche. Multi elevi de la Colegiul Gheorghe Lazar din Bucuresti si de la Spiru Haret au spus la iesire, ca nu au intampinat probleme.
"Sunt lucruri pe care le-am facut din clasa I si sunt simple. Cred ca m-am uitat numai azi dimineata in autobuz putin pe ce poate sa-mi pice", ne explica un tanar.
In ordine alfabetica, elevii au intrat in salile de examen incepand cu ora 9. Multi au iesit fericiti, spunand ca proba orala a fost floare la ureche.
Ca sa faca impresie buna, unii candidati au acordat o importanta deosebita tinutei si s-au prezentat la camasa si costum.
„Asa va trebui sa ma imbrac si mai departe. Voi avea un job si va trebui sa fiu pregatit”
Mai practic din fire, dar stapin pe ce stie, Rares a ales o pereche de blugi si un tricou. Si nu a renuntat la inele si bratari.
''Ti-au zis ceva de inele, de bratari..?
- Ca mi a picat bine subiectul...rolul artei.
- Nu ti-au facut observatie?
- Nu, doar celor care sunt in bermude sau in maiou”
Cu geanta pe brat si insotita de 2 colegi, parca pe post de bodyguarzi, aceasta tanara a venit foarte relaxata la examen.
''Ai venit cu bodyguarzii?
- Da, n-am subiect preferat, dar m-am pregatit si n-am de ce sa am emotii...''
La polul opus sunt cei care au crezut ca mai pot invata pe ultima suta de metri.
"Nu m-am pregatit...am spus ca merg asa, ce o fi o fi. Primul plan este sa iau Bacul si apoi sa merg la facultate, daca nu..."
Pentru aceasta proba s-au facut 75 de bilete. Candidatii nu primesc note ci calificative: mediu, avansat sau experimentat. Doar cei care nu deschid gura in fata comisiei pica examenul, caci profesorii vor considera ca nu s-au prezentat la proba.
Teoretic, dupa 12 ani de scoala, orice candidat ar trebui sa fie in stare sa-si spuna parerea despre rolul confesiunii, despre scriitori sau despre importanta prieteniei. Asa cum cereau unele subiecte.
La sesiunea din aceasta vara s-au inscris 168.945 de candidati cu peste 7.000 mai multi decat vara trecuta. Aproape 25 de mii (23,11%) provin din seriile anterioare.