BACALAUREAT 2015. Elevii de clasa a XII-a sustin proba orala la limba romana. Modele de subiecte

×
Codul embed a fost copiat

BACALAUREAT 2015. Prima proba a examenului de Bacalaureat este cea de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana. Mai jos puteti gasi un model de subiect pentru acest examen

BACALAUREAT 2015. Potrivit Ministerului Educatiei, 168.945 de candidati s-au inscris in vederea sustinerii examenului national de Bacalaureat, in sesiunea iunie-iulie 2015. Sunt cu peste 7.000 mai multi decat in aceeasi sesiune a anului trecut (161.682 de elevi). Dintre acestia, 143.949 de candidati (76,89%) provin din promotia curenta, iar 24.996 de candidati (23,11%) provin din seriile anterioare.

In functie de forma de invatamant absolvita, candidatii inscrisi pentru a participa la aceasta sesiune a Bacalaureatului sunt distribuiti astfel: 163.462 - zi, 2.943 - seral si 2.540 - frecventa redusa.

BACALAUREAT 2015. Prima sesiune din acest an a examenului national de Bacalaureat debuteaza luni, 8 iunie, cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (proba A). Proba se va desfasura pe durata a trei zile (8-10 iunie). In intervalul 10-12 iunie va avea loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (proba B), iar in perioada 15-19 iunie se va desfasura evaluarea competentelor digitale (proba D). Ciclul probelor orale se incheie cu evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (proba C), programata intre 22 si 26 iunie.

Probele scrise ale examenului national de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2015, incep luni, 29 iunie, cu testarea cunostintelor de limba si literatura romana (proba E)a). Proba la limba si literatura materna va fi sustinuta in 30 iunie, proba obligatorie a profilului, pe 1 iulie, iar proba la alegere a profilului si specializarii in 3 iulie.

Citește și
bac moldova
PERLE de la BAC 2015 din Republica Moldova. "Miorita e despre o delegatie de oi"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

BACALAUREAT 2015. Rezultatele vor fi afisate in 6 iulie pana la ora 12,00 si tot in aceeasi zi se vor putea depune contestatiile, pana la ora 16,00. Rezolvarea contestatiilor se va face intre 7 si 9 iulie. Rezultatele finale, dupa contestatii, vor fi afisate in 10 iulie.

BACALAUREAT 2015. Model de subiect

"Citeste textul cu voce tare:

Pana una, alta, un singur tel obligatoriu imi statea in fata, bacalaureatul; l-am luat foarte in serios.

Trebuie spus ca cele cinci ore de curs, dimineata, erau ceasurile cele mai pline de miez ale zilei. N-am priceput niciodata cum un adolescent poate dispretui ocazia unica oferita lui de a asculta confortabil prelegeri tinute de specialisti despre atatea lucruri noi si necunoscute. De la o ora la alta se schimba materia, iar excursurile erau aproape de fiecare data pasionante. Si aici e locul sa spun cate ceva despre Scoala
Centrala – cea in care patrunsesem cu opt ani in urma si care-mi modelase fiinta ba cu voia, ba fara voia mea. Uneori, in vremea cand eram interna, o socotisem o insuportabila carcera; alteori intelegeam ca e chintesenta legaturii mele cu tara, cu oamenii ei vii si cu trecutul ei; acolo imi era locul si la asta nu mai era nimic de adaugat. Acum simteam apropiindu-se momentul despartirii, un fel de taiere a cordonului ombilical, totodata eliberarea si aruncarea in necunoscut; bacalaureatul, mai mult decat un test, in ciuda probelor sale intelectuale de tot felul, mi se prezenta ca un rit de trecere, o solemnitate cu un caracter aproape magic.

(Annie Bentoiu, Timpul ce ni s-a dat. Memorii. 1944-1947)

1. Formuleaza raspunsuri la intrebarile de mai jos, referitoare la situatia de comunicare
din textul citat:
a. Ce se poate deduce din text despre emitatorul mesajului (atitudine, perspectiva,
intentii)?
b. Ce tip de text este acesta (argumentativ, descriptiv, epistolar, informativ,
memorialistic, narativ etc.)? Motiveaza-ti raspunsul.
c. Ce elemente importante de continut (idei, argumente, fapte, opinii) identifici in textul
dat?
2. Care este opinia ta despre rolul evaluarilor si examenelor in formarea tinerilor?
Sustine cu argumente opinia pe care o enunti."

BACALAUREAT 2015. Potrivit noilor reguli privind organziarea si desfasurarea examenului de Bacalaureat, se interzice candidatilor sa introduca in salile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete si altele asemenea, candidatii avand obligatia de a lasa obiectele mentionate in sala de depozitare a obiectelor personale stabilita de comisia de bacalaureat in acest scop. Candidatii care refuza depozitarea acestor obiecte in sala stabilita de comisia de bacalaureat in acest scop nu vor fi primiti in examen.

De asemenea, se interzice candidatilor la examenul de bacalaureat sa aiba, in salile de examen, asupra lor, in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si altele asemenea sau in bancile in care sunt asezati in salile de examen, orice fel de lucrari: manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

BACALAUREAT 2015 Prin ordinul ministruluI Educatiei se interzice candidatilor sa aiba, in salile de examen, asupra lor, in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si altele asemenea, sau in bancile in care sunt asezati in salile de examen, telefoane mobile, casti audio, precum si orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la retele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare intre candidati sau cu exteriorul.

Se interzice candidatilor la examenul de bacalaureat sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita sau sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare intre candidati sau cu exteriorul.

BACALAUREAT 2015. Candidatii care incalca regulile vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia sau de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit sau au transmis materialele interzise.

Incalcarea acestor reguli va fi considerata tentativa de frauda, iar candidatii respectivi nu mai pot participa la probele urmatoare si sunt declarati „eliminati din examen”, fara posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale.

Acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
BACALAUREAT 2015. Aproape 170.000 de absolventi de liceu sustin luni prima proba a examenului de bacalaureat
BACALAUREAT 2015. Aproape 170.000 de absolventi de liceu sustin luni prima proba a examenului de bacalaureat

Mai sunt 24 de ore pana cand elevii de clasa a 12-a intra in focurile examenelor. Luni va avea loc prima proba a bacalaureatului, care incepe cu evaluarea competentelor lingvistice, la limba romana.

PERLE de la BAC 2015 din Republica Moldova.
PERLE de la BAC 2015 din Republica Moldova. "Miorita e despre o delegatie de oi"

Elevii din Republica Moldova au inceput probele scrise la Examenul de Bacalaureat 2015. Ca in fiecare an, probele s-au dovedit a fi putin mai dificile decat se asteptau elevii si au fost pusi in dificultate.

"BAC-ul nu e un motiv pentru a nu sarbatori". Cum s-au distrat absolventii in cluburil de noapte. VIDEO

Absolventii din Republica Moldova au sarbatorit sambata ultimul clopotel. Dar nu doar la careul solemn, ci au dat petreceri pe cinste in cluburi.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.