BACALAUREAT 2014. Peste 40% dintre elevii care se puteau inscrie la examen sunt de negasit. Cati candidati s-au prezentat azi


Ultimul update: Vineri 13 Iunie 2014 06:59
Data publicarii: Marti 10 Iunie 2014 07:24
Categorie: Bacalaureat 2018

BACALAUREAT 2014 a inceput marti cu proba A, de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana.

Elevii care sustin BAC 2014 vor primi la aceasta proba de evaluare subiectele elaborate de catre Centrul National de Evaluare si Examinare.

Subiectele la BACALAUREAT 2014 pot fi texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale, cu un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute. Astfel, fiecare elev va alege un subiect in fata comisie de examen - subiect care va consta intr-un text pe marginea caruia elevul trebuie sa vorbeasca liber. Textul poate fi un fragment dintr-o opera literara sau un text intalnit in viata de zi cu zi.

In urma examenului oral, elevii nu vor primi note sau  admis/respins, ci vor primi un calificativ: experimentat, avansat, mediu sau incepator.

Cronologia evenimentelor, marti, 10 iunie:


Ora 16.00:
 "161.705 candidati s-au inscris pentru sustinerea probelor orale din cadrul sesiunii iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2014", anunta Ministerul Educatiei intr-un comunicat oficial. Nivelul "prezentei" este astfel de aproximativ 58% si asta pentru ca la un calcul rapid vorbim de 200.000 de posibili candidati din promotia 2014 si alti 74.000 de elevi din promotiile anterioare. Mai multe detalii despre acest calcul, la Stirile ProTV de la ora 19:00.

Ora 13.00: Rand pe rand, dupa cum au fost programati, elevii din Bucuresti au inceput sa soseasca la licee si au intrat in salile de examen. Chiar daca la aceasta proba nu primesc note, deci testarea nu are cum sa le influenteze media finala, tinerii spun, totusi, ca au avut emotii la cel mai important examen de pana acum. Dupa 30 de minute petrecute in sala de examen, unii dintre candidati au iesit cu zambetul pe buze.

Cu mari emotii au intrat in salile de examen si elevii din Prahova. Sunt 6.000 de tineri care isi incearca norocul la bacalaureat, unii pentru a doua sau chiar a treia oara. Sunt optimisti ca vor trece examenul maturitatii, chiar daca, recunosc unii, s-au pus cu burta pe carte abia pe ultima suta de metri.

"Nici foarte greu, dar nici foarte usor. Au fost subiecte care ne ajuta in viata de zi cu zi si sunt de parere ca ar trebui cat de cat sa invatam", spune unul dintre elevi.

Alti 2.000 de liceeni din aceasta promotie nici macar nu s-au inscris la examenul de bacalaureat.

"Nu s-au inscris, deoarece probabil ca nu ii ajuta facultatea sau nu ii ajuta BAC-ul, nu ii motiveaza sa invete, poate ei reusesc sa faca altceva mai bine platit fara BAC, fara studii", crede un alt elev.

Absolventii vor fi testati, saptamana viitoare, la probele de competente digitale si limba straina.

Ora 10.00 Conform datelor oficiale furnizate de Ministerul Educatiei, numarul candidatilor la examenul de BACALAUREAT 2014, sesiunea de vara, validati pana acum, este de 131.000.

Ora 09.30 Desi a inceput oficial examenul, Ministerul Educatiei nu a publicat inca numarul total al candidatilor inscrisi in aceasta sesiune. Stim ca avem aproximativ 200.000 de tineri, iar cateva mii sunt din generatiile anterioare. In Capitala avem 17.070 de candidati, dintre care 12.030 sunt absolventi de anul acesta.

Ora 09.00 Examenul a inceput. Tinerii intra in sala, extrag cate un bilet, apoi au la dispozitie 15 minute sa il rezolve si inca 15 minute sa raspunda in fata comisiei. O data ce a fost extras un bilet, acesta nu mai poate fi pus inapoi. Camerele de supraveghere sunt functionale si in acest an, iar tinerii care incearca sa copieze vor fi eliminati. Ei intra in sala doar cu cartea de identitate si un pix.

Anul trecut, doar 54% dintre candidati au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat, in timp ce in 2012 au reusit doar 45% dintre ei.

Ora 07.00 In 2 ore incepe examenul de bacalaureat 2014, proba A: evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, proba care se desfasoara pana pe 12 iunie.

Examenul de bacalaureat poate fi sustinut de elevii care au absolvit liceul, indiferent de forma de invatamant. Candidatii pot fi atat din seria curenta, respectiv elevii care au absolvit liceul in acest an, cat si din seriile anterioare. Candidatii care au participat, dar nu au promovat examenul in sesiunile de bacalaureat organizate incepand din 2003, pot solicita recunoasterea probelor promovate anterior.

Examenul de bacalaureat poate fi sustinut fara taxa de cel mult doua ori. Candidatii din promotiile anterioare, care au sustinut de cel putin doua ori bacalaureatul si care se prezinta la toate probele examenului au platit 230 de lei. In celelalte cazuri, suma platita a fost stabilita diferentiat, in functie de numarul probelor pe care le va sustine candidatul.

CITITI SI: Unde duc drumurile liceenilor care au terminat cu 10

In Bucuresti, peste 17.000 de absolventi, dintre care 4.740 din promotii anterioare, s-au inscris la sesiunea de vara BACALAUREAT 2014, care se desfasura in intervalul 12 iunie - 4 iulie, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti. Potrivit ISMB, este vorba despre 17.072 de absolventi, dintre care 12.332 sunt din seria curenta, iar 4.740 din seriile anterioare.

CALENDAR BACALAUREAT 2014 - sesiunea de vara:

-► 11 - 13 iunie - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna

-► 16 si 20 iunie - proba de Evaluare a competentelor digitale

-► 23 - 27 iunie - Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala.

-► 30 iunie - probele scrise cu Limba si literatura romana

-► 1 iulie - Limba si literatura materna

-► 2 iulie - Proba obligatorie a profilului

-► 4 iulie - Proba la alegere a profilului si specializarii.

REZULTATE BAC 2014: acestea vor fi afisate in data de 7 iulie, cand, in intervalul 12.00 - 16.00, vor putea fi depuse contestatiile, iar in 11 iulie vor fi afisate rezultatele finale.

Vezi aici MODELE SUBIECTE LA BACALAUREAT 2014.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO