BACALAUREAT 2013. 39 de elevi ai Liceului "Dimitrie Bolinteanu", audiati in ancheta fraudelor
Procurorii bucuresteni au audiat, luni, 39 de elevi ai Liceului "Dimitrie Bolinteanu", din totalul celor 46 care confirmasera ca vor veni sa dea declaratii, in aceasta zi, in ancheta privind suspiciunile de frauda la bacalaureat.
"Oficial, audierile pentru ziua de luni, care au avut loc la sediul Politiei Capitalei, s-au incheiat. Au fost asteptati 46 de elevi, dintre care s-au prezentat 39", a precizat, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti, Corina Paraschivescu.
Oficialul Parchetului a mai spus ca pentru ziua de marti si-au confirmat prezenta la audieri aproximativ 11 de elevi.
Avocatul fostei directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu", care a participat luni la audierea mai multor elevi, a declarat ca doi dintre cei chestionati de procurori au spus ca au auzit ca s-ar fi dat cate o suta de lei, insa acestia nu au stiut unde si pentru cine s-au dat aceste sume
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Parchetul Tribunalului Bucuresti face cercetari pentru fapte de coruptie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, directoarea unitatii de invatamant, Costica Varzaru, demisa din functie dupa inceperea anchetei, fiind arestata preventiv pentru trafic de influenta.
Anchetatorii au facut, la 1 iulie, in prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, perchezitii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei. In timpul perchezitiilor s-au gasit sume de bani in salile de examen, inclusiv asupra unor profesori.
Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati in 1 iulie la Politia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbata dupa proba la Limba romana, iar conducerea liceului a fost demisa de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.
Elevii au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din salile de examen, la unii dintre acestia fiind gasite fituici.
Sapte candidati la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminati din examen, dupa ce asupra lor au fost gasite dovezi care indica tentativa de frauda, "copiute, carti cu rezolvari, telefoane mobile", la proba de Limba si literatura romana, anunta, marti, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.
Politistii au mers, pe 5 iulie, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", cu autocare, pentru ca 100 de elevi sa fie dusi la audieri, dupa sustinerea ultimei probe a bacalaureatului. In fata intrarii in curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de parinti care isi asteptau copiii. Unii dintre parinti, nemultumiti ca politistii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul si a-i duce la audieri, i-au huiduit si au reclamat ca acestia fac un abuz.
Ulterior, anchetatorii au renuntat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul sef de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti Bogdan Staicu declara ca au fost emise citatii, nepunandu-se problema punerii in executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea ca au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au sustinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care ar fi fost puse in executare daca acestia nu se prezentau la audieri in urma citarii.
"Din cele 250 de persoane (numarul elevilor care au sustinut proba de limba romana a bacalaureatului la Liceul Dimitrie "Bolintineanu" din Capitala, n.r.), erau 100 care trebuiau sa reprezinte primul esalon, care sa fie audiate, daca se putea azi (vineri, n.r.), maine, cel tarziu luni, iar celelalte peste o suta de persoane urmau sa fie audiate la epuizarea primului esalon. Aceste 100 de persoane sunt persoanele care fie s-au aflat in salile in care au fost gasiti asupra supraveghetorilor bani nejustificati, fie sunt 16 elevi in privinta carora exista o lista, iar alaturi de aceasta lista existau rezolvarile subiectelor la limba romana xeroxate in 16 exemplare. Deci acestia au fost cei vizati cu prioritate", a declarat Staicu.
Procurorul sef Bogdan Staicu a mai spus ca cei aproximativ 250 de elevi, impartiti in cele cinci sali de examinare de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", in care s-au gasit sume nejustificate de bani in urma descinderilor din 1 iulie, sunt martori la posibile infractiuni de coruptie, acesta fiind motivul pentru care ei ar trebui audiati.
Vineri, 17 elevi au dat declaratii de martori, la Politia Capitalei, iar luni au fost reluate audierile. Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara, vineri, ca au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", dar nu au fost puse in aplicare, el apreciind totodata ca "Politia a lucrat foarte corect".
Stroe mai declara, vineri, ca a dispus o ancheta la Inspectoratul General al Politiei Romane in privinta unui parinte bruscat de politisti la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" si a purtatorului de cuvant al Politiei Capitalei, Alexandru Niculae, care a spus ca Tribunalul a emis mandate de aducere pentru 100 de elevi.