Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Ținutul Buzăului“ a devenit oficial geoparc internațional UNESCO

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Ținutul Buzăului“ a devenit oficial geoparc internațional, inclus în patrimoniul UNESCO. Este cel de-al doilea din România, după cel din Țara Hațegului.

Geoparcul cuprinde celebrii vulcani noroioși, focul viu, muntele de sare, trovanții de la Ulmet și așezări din Epoca Bronzului.

Statutul de „geoparc internațional“ a fost acordat zilele trecute, la Paris, de membrii prestigioasei organizații. Au fost analizate 16 propuneri, din întreaga lume, iar jumătate au fost validate, printre care și a noastră.

Ideea includerii acestui ținut magic în patrimoniul UNESCO s-a născut în 2007 și a atras specialiști și voluntari. Ceremonia de acordare a titlului va avea loc joi.

Zona, aflată la 150 de kilometri de Capitală în Subcarpații de curbură, se întinde pe 100.000 de hectare și cuprinde 18 comune. Poarta de intrare în geoparc este în localitatea Berca, de unde turiștii pot începe aventura pe meleagurile buzoiene.

Vestea că Ținutul Buzăului a fost acceptat în vastul patrimoniu UNESCO era așteptată de câțiva ani de localnici și autorități.

Irina Țândrea, voluntar al Geoparcului Ținutul Buzăului, a spus că decizia „reprezintă o recunoaștere a valorii geologice și culturale a zonei și este o modalitate și o oportunitate de dezvoltare a zonei rurale“.

Proprietarii pensiunilor cred că promovarea Ținutului Buzăului în rețeaua internațională a geoparcurilor va dezvolta nesperat zona.

Laurențiu Grigore, proprietar de pensiune, a spus: „Probabil că în următoarea perioadă va exista și o creștere, o reconversie a unor anumite gospodării locale și asta va ajuta foarte mult fluxul de turiști.“

Juranda Kirschner, de asemenea proprietar de pensiune, a adăugat: „Turiștii care vizitează ținutul Buzăului și poposesc la noi au parte de produse sezonale, regionale, tradiționale sau făcute aici de noi.“

Elena Florea, turistă, a spus: „Am vizitat vulcanii de nămol, de noroi și mi se pare foarte interesant, adică zici că este pe altă planetă.“

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult