Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Apetitul românilor pentru muzee și expoziții a crescut. Turiștii își aleg vacanțele în funcție de asta

Your browser doesn't support HTML5 video.

Românii au început să-și aleagă vacanțele și în funcție de posibilitatea de a vizita muzee și expoziții.  

Anul trecut, 19 milioane de români au trecut pe la astfel de instituții, mai mult față de 2022, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Mulți dintre turiștii care ajung pe Valea Prahovei sunt atrași de monumentele istorice din zonă, ori de expozițiile deschise.

Doru Gavrileț, turist: „Vizităm castele, mai ales în zona Prahovei. Peleșul, Pelișorul. Castelele, muzeele ne fac în așa fel încât să păstrăm legătura cu istoria, cu tot ce înseamnă tradiție și istoria națională”.

Carmen Bufim, turist: „Odată ce am înaintat în vârstă am început să alegem destinații din acestea către cultură, către artă, mai puțin plajă și club. Înainte să îmi aleg destinația de vacanță și acestea sunt niște repere importante”.

Citește și
avion
Ce trebuie să facă turiștii români să nu se trezească cu avionul anulat. Cum pot fi feriți de problemele din vacanță

De pildă, Castelul Cantacuzino din Bușteni le oferă turiștilor o incursiune în lumea imperiului roman.

Reporter: Ce te-a atras aici?

Vizitator: „Artmuri, scuturi”.

Expoziția a costat 30.000 de euro, spun reprezentanții castelului.

Tudor Bălteanu, organizator: „Putem observa aici secțiune într-un drum roman, dar alcătuit din una, două, trei, patru straturi tocmai pentru durabilitatea lui de 2.000 de ani, iar în partea cealaltă avem conducte de apă din teracotă”.

Turiștii ajung aici în număr mare. De altfel, apetitul românilor pentru a vizita muzee și expoziții în vacanță a crescut. Peste 19 milioane de oameni au trecut pe la aceste instituții doar anul trecut, mai mult cu peste 3 milioane decât în 2022, arată datele Institutului de Statistică.

Gabriel Enache, ghid: „Castelul a strâns peste 150.000 de vizitatori anul trecut. Sperăm să avem și mai mulți”.

Nicolae Cazacu, antrepenor cultural: „Pentru prima oară o asemenea expoziție aflată în premieră în România a reușit să stârnească interesul în egală măsură al nepoților și bunicilor, al părinților și copiiilor”.

Un tur ghidat la Castelul Cantacuzino ajunge la 75 de lei de persoană, iar o vizită la Peleș costă între 50 și 150 de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult