Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un îndulcitor pentru prăjituri și băuturi poate deteriora peretele intestinal, au descoperit oamenii de știință

Un îndulcitor folosit în prăjituri, băuturi răcoritoare și gumă de mestecat poate dăuna grav sănătății oamenilor prin slăbirea intestinului, a descoperit un nou studiu, citat de The Guardian.

Consumul chiar și a unei cantități mici de îndulcitor neotam poate duce la sindromul intestinului iritabil, rezistență la insulină și chiar sepsis, o afecțiune care ucide aproximativ 40.000 în Marea Britanie pe an.

Descoperirile subliniază că o parte dintr-o nouă generație de îndulcitori care conferă produselor alimentare un gust super dulce pot avea un „efect toxic” asupra sănătății, spun cercetătorii.

Dr. Havovi Chichger, autorul principal al studiului, a spus că, în timp ce îndulcitorii ar putea fi o alternativă mai sănătoasă la zahăr, unii ar putea dăuna consumatorilor.

Neotame a fost dezvoltat în 2002 ca un înlocuitor pentru aspartam, un îndulcitor care a stârnit îngrijorări și a devenit utilizat pe scară largă în ultimii ani în băuturi și alimente vândute în Marea Britanie.

Este adesea menționat ca E961 pe lista ingredientelor găsite pe etichetele produselor.

Chichger, profesor asociat la Universitatea Anglia Ruskin, și coautorul studiului, Dr. Aparna Shil, de la Universitatea Jahangirnagar, din Bangladesh, au spus că neotamul reprezintă o amenințare pentru sănătate, deoarece ar putea afecta intestinul, provocând îmbolnăvirea „bacteriilor bune” și invadează peretele intestinal.

În procesul care ar putea duce la boală, deoarece bariera epitelială, o parte a peretelui intestinal, s-ar putea rupe.

Ei și-au publicat descoperirile, despre care spun că sunt primele care arată că neotamul poate avea acel impact dăunător asupra bacteriilor intestinale sănătoase, în jurnalul medical Frontiers in Nutrition .

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult