Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Descoperire uimitoare sub continentul Antarctica. Ce au găsit specialiștii cu un satelit

Agenția Spațială Europeană a descoperit rămășițele unui continent care a stat ascuns sub Antarctica timp de milioane de ani.

Potrivit Daily Mail, cu ajutorul unor imagini captate prin satelit s-a descoperit că sub continentul de gheață, la o adâncime de aproximativ 1,6 kilometri, se află rămășițele unui continent.

Oamenii de știință spun că acest lucru va arunca o lumină asupra Antarcticii, ”cel mai puțin înțeles continent de pe Pământ”.

Specialiștii au folosit date de la satelitul GOCE, care a căzut pe Terra după ce a rămas fără combustibil, în 2013. Și, deși aparatul nu mai este activ de 5 ani, oamenii de știință încă extrag date de pe el.

Astfel, o echipă de oameni de știință a folosit GOCE pentru a realiza o hartă a mișcărilor plăcilor tectonice aflate sub Antarctica. În felul acesta au putut să urmărească mișcările tectonice ascunse, din ultimii 200 de milioane de ani, având o imagine despre felul în care s-a format Antarctica.

Citește și
Pompei
Descoperire arheologică uriașă. Cum arată fresca erotică veche de 2.000 de ani

Apoi, ei au combinat datele GECO cu alte date seismologice, pentru a crea o hartă 3D a litosferei Pământului, care este formată din crustă și manta topită de sub suprafața Pământului.

Datorită acestor studii s-a descoperit că în locul a ceea ce acum numim Antarctica s-a aflat ”supercontinentul” Gondwana, care s-a rupt acum 130 de milioane de ani. De asemenea, aceste măsurători arată că Antarctica și Australia au format un singur tărâm acum 55 de milioane de ani.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult