Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Câte galaxii sunt, de fapt, în Univers. Numărul este, desigur, astronomic. Și putem observa cel mult 3% din tot ce există

Dacă putem vedea cel mult 3% din Univers, cum putem estima numărul total de galaxii din el? Potrivit celor mai simpliste estimări, ar exista câteva mii de miliarde de galaxii doar în partea insignifiant de mică a Cosmosului pe care o putem vedea. 

Calea Lactee este doar o mică pată într-un univers plin cu un număr neștiut de galaxii. Dar, dacă ar trebui să presupunem, câte galaxii sunt în univers?, se întreabă cei de la Live Science.

Pare o întrebare simplă, dar este orice altceva. Prima problemă este că, chiar și cu cele mai puternice telescoape ale noastre, putem vedea doar o mică parte din univers.

„Universul observabil este doar acea parte a universului din care lumina a avut timp să ajungă la noi”, a explicat pentru Live Science astrofizicianul Kai Noeske, ofițer de comunicare la Agenția Spațială Europeană.

Universul are 13,8 miliarde de ani, dar universul nostru observabil se întinde pe mai mult de 13,8 ani lumină în toate direcțiile. Asta pentru că universul se extinde și lumina a avut un avans devreme, când universul era mai mic.

Citește și
descoperire galaxii
Descoperirea care răstoarnă teoriile existente despre originea galaxiilor. Telescopul James Web a identificat 6 noi galaxii

„Acum, dimensiunea totală în fiecare direcție este de aproximativ 46 de miliarde de ani lumină”, a spus Noeske.

Este mult mai mic decât chiar și cele mai mici estimări ale noastre ale întregului univers. „Vedem cel mult 3% din univers”, a declarat Pamela Gay, un om de știință senior la Institutul de Științe Planetare pentru Live Science.

A doua problemă este că există atât de multe galaxii încât nu putem face decât estimări ale numărului total pe baza a ceea ce putem observa în regiuni mici ale universului.

Există galaxii și de 10 ori mai mari decât Calea Lactee

„Te uiți la un mic petic de cer și numeri totul în acel mic petic și apoi înmulțești cu dimensiunea cerului”, a spus Gay.

Dar chiar și asta necesită o corectură. „Ce definim ca o galaxie?”, spune Noeske. „Avem galaxii cu adevărat uriașe care trebuie să aibă un factor de 10 mai mare” decât masa galaxiei noastre „și avem o mulțime de galaxii mici, de la galaxii cu masă mai mică care au de aproximativ 10 ori mai puțină masă, până la galaxii pitice”.

La un moment dat, oamenii de știință trebuie să definească o masă minimă pentru o galaxie pentru a face posibile estimări.

„Dacă stabilim o limită de masă și încercăm să facem acest lucru conservator, ca un milion de mase solare, ajungem la un număr mediu de galaxii în univers de la începuturi până astăzi de aproximativ 1 până la 2 trilioane”, a afirmat Noeske.

Oamenii de știință cred că au existat și mai multe galaxii mai devreme în istoria universului decât există astăzi, motiv pentru care estimările sunt o medie în timp.

„Dar acele rezultate vin de la telescopul Hubble, telescopul spațial James Webb începe să vorbească despre aceste rezultate – care sunt aproape de Pământ, în interiorul sistemului nostru solar și sunt limitate la ceea ce pot vedea de toate lucrurile din sistemul nostru solar care adaugă lumină cerului”, a spus Gay. „Avem o navă spațială cu o cameră care a depășit toate obiectele din sistemul nostru solar și aceasta este nava spațială New Horizons”.

2.000 de miliarde de galaxii în cele 3% din Univers pe care le putem observa 

Un studiu din 2021 a folosit camera de la bordul New Horizons pentru a măsura cantitatea totală de lumină din diferite zone de cer și a estimat de câte galaxii ar fi necesare pentru a crea atâta lumină.

„Și dintr-o dată, deoarece se află în afara tuturor surselor de lumină din sistemul nostru solar, ne-am dat seama că nu avem nevoie pentru asta de atâtea galaxii pe cât credeam”, a spus Gay. „Și astfel estimările lor ne situează la 200 de miliarde, poate 100 de miliarde de galaxii în universul vizibil”.

„Deci undeva între 2 trilioane de galaxii în estimarea superioară și 100 de miliarde la marginea inferioară este numărul de galaxii din universul nostru observabil”, a spus ea.

Dacă presupuneți că este 3% - cel mult - din universul nostru, puteți înmulți acea estimare de galaxii pentru a obține numărul total de galaxii din univers. Dacă vedem mai puțin univers decât credem, va exista un număr total mai mic de galaxii.

Dar având în vedere că nu știm de fapt dimensiunea universului, aceste estimări sunt neclare. „Dacă este un univers infinit, vei avea galaxii infinite”, a spus Gay.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult