Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zeci de mii de muncitori străini vor sărbători Crăciunul în România

Your browser doesn't support HTML5 video.

În această perioadă, când ne bucurăm de zile libere și de timp petrecut cu familia, sunt și zeci de mii de muncitori străini care vor lucra în mare parte.

Pentru că vin din zone exotice şi din culturi şi religii diferite aceştia nu sărbătoresc crăciunul. Totuşi, unii dintre ei, au preluat din obiceiuri în special cele culinare cu bunătăţile noastre, ies la plimbări în târgurile de crăciun sau stau la mas[ cu familiile colegilor români.

Kul Ghale este din Nepal și lucrează de 4 ani într-un local din București. Kul este de religie Hindusă aşa că de ajunul Crăciunului le va ţine locul colegilor. Este căsătorit și are un copil, însă de când lucrează în România, nu a ajuns nicodată la ei de sărbătorile lor.

Kul Ghale, angajat al unui local: „O să petrec cu prietenii, pentru că nu am familia aici. Sunt în Nepal. Vom petrece o zi, două, mâncăm împreună. Nu trimit cadouri familiei, pentru că durează până ajung, dar le trimit bani și își cumpără ei cadouri”.

Patronul lanțului de restaurante la care lucrează Kul, mai are încă 50 de muncitori care vin din afara Uniunii Europene. Toți vor lucra în ajun, iar de Crăciun vor avea zile libere, chiar dacă nu sărbătoresc cu noi.

Nicolae Caracota, mangerul unui local: „Angajații pe care îi avem și sunt de alte religii și nu sărbătoresc Crăciunul ei nu au o problemă în a lucra în aceste zile, dar vor avea parte de același tartament ca și angajații români - aceleași bonusuri și zile libere”.

Faceți cunoștință cu Tilan. Are 30 de ani, este din Sri Lanka și de 2 ani lucrează la o clinică veterinară de la noi. Anul acesta va sărbători Crăciunul la muncă, alături de alți câţiva colegi de ai săi.

Tilan, angajat al unei clinici veterinare: „Voi lucra de Crăciun. Dar nu este o problemă, pentru că șeful meu mi-a oferit un bonus și un cadou. Și la mine în țară decorăm de Crăciun și facem bradul”.

Tilan este catolic. Deşi este departe de familie, anul acesta nu va fi singur de sărbători.

Ionel Ciobotaru, manager Westernvet: „Am stabilit cu el şi a înţeles că nu e nici o problemă să stea cu toţi medicii din clinică. Iar după program va veni la mine acasă, să sărbătorească cu familia sâmbăta sau duminică”.

Câțiva muncitori sunt tratați la fel ca românii. Au prime de sărbători și zile libere. Ultimele date arată că în acest moment la noi au primit avize de muncă în jur de 50 de mii de persoane din afara Uniunii Europene.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult