Rețetă de cozonac de Paște. Trucul pentru a-l face cât mai pufos
Ingredientele de care avem nevoie pentru a pregăti cozonacul:
-zahăr – 250 grame -drojdie proaspătă – 50 grame -făină – 1 kg -5 gălbenușuri -lapte 500 ml -grasime (50g ulei + 150g unt) -mirodenii după gust (lămâie coajă, esență de vanilie, esență de rom) -sare – o linguriță rasă care se pune peste gălbenușuri și se freacă cu ele.
Cum se prepară cozonaculSe pune drojdia într-un castron cu o linguriță de zahar și se freacă, plus o lingură de lapte și puțină făină și se lasă la crescut până se dublează volumul.
Între timp se pune laptele la încălzit și se adaugă zahărul ca să se topească, împreună cu coaja de lămâie și mirodeniile.
Făina se pune într-un bol, după ce a fost cernută de 2-3 ori. Se pune laptele călduț peste faina și drojdia crescută și se încorporează după care se pun gălbenușurile frecate cu sare și se încorporează și ele bine cu toată faina.
Apoi, se începe frământatul: uleiul se amestecă cu untul topit și se frământă turnând puțin câte puțin grăsime până ce aluatul înghite toată grăsimea și nu se mai lipește de mâini.
Frământatul tebuie să dureze cam 30-40 de minute. Dacă este prea moale, se mai pun una sau două linguri de făină, astfel încât coca să nu se lipească de mâini.
Se lasă la crescut acoperit cu o folie sau cu un prosop până își dublează volumul. Din această compoziție ies doi, trei cozonaci, însă depinde de tava.
Cum preparăm umplutura pentru cozonaciAlbușurile se bat spumă, după care se pune zahărul - 100-150 de grame de zahăr -, o cană de nucă măcinată și 3 linguri de cacao. Se pot pune stafide, esențe și rahat, după gust. Cu aceasta se umplu cozonacii și se lasă la crescut 30-50 de minute, până când depășește puțin tava de copt. Apoi, se coc la 150-160 de grade timp de 50-60 de minute.
Poftă bună!