Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Semnal de alarmă. S-a triplat numărul pacienților cu afecţiuni ale tiroidei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Medicii endocrinologi trag un semnal de alarmă: s-a triplat numărul pacienților cu afecţiuni ale tiroidei. Statisticile îi vizează în special pe cei din mediul urban, iar cele mai întâlnite afecţiuni sunt cauzate de lipsa de iod din organism.

Pe de altă parte stresul şi poluarea sunt factori la fel de importanţi.

Glanda tiroidă secretă hormonii tiroidieni care influenţează procesele metabolice şi sinteza proteinelor. O cantitate prea mică sau prea mare de hormoni reprezintă un motiv de îngrijorare.

De exemplu în cazul hipotiroidiei, printre simptome sunt oboseala, stările de depresie, durerile musculare sau ale articulaţiilor, pielea uscată, creşterea în greutate, crampele musculare sau sensibilitatea la frig.

Cauzele pot fi multiple.

Raluca Trifănescu, medic primar endocrinolog: ''Există o predispoziţie genetică. Intervin peste asta anumiţi factori de mediu: aportul de iod, alte afecţiuni autoimune cum sunt diabetul de tip 1, vitilogo, anemiile prin deficit de vitamina B12.''

Stresul, poluarea şi lipsa de iod sunt de asemenea factori importanţi. Endocrinologii susţin că au carență de iod, în special oamenii din judeţele Moldovei dar şi cei din Gorj, Argeş, Vâlcea, Braşov sau chiar din Capitală.

Pe de altă parte ultimele statistici arată că în România numărul celor cu boli tiroidiene s-a triplat din 2010 până în 2016.

În România numărul pacientelor cu hipotiroidie este de 11 ori mai mare decât al pacienţilor bărbaţi. Iar 64% dintre bolnavi provin din mediul urban. Medicii spun că o explicaţie ar fi faptul că oamenii care trăiesc la oraş merg mai des la doctor.

Netratate, afecţiunile tiroidei duc la alte complicaţii cum ar fi unele boli autoimune ori cancerul.

Cei care au hipotiroidism ar trebui să mănânce alimente bogate în iod, de pildă: peste oceanic, fructe de mare, struguri, spanac, nuci, roşii sau morcovi. Dar, sub îndrumarea medicului endocrinolog.

Doza zilnică recomandată de iod la adolescenţi şi adulţi este de 150 micrograme/zi. La femeile însărcinate şi cele care alăptează: 250 micrograme/zi.

Concentraţia de iod din organism se poate verifica printr-o analiză de urină. Iar pentru a afla starea glandei tiroide analizele de sânge pot fi recomandate de medicul de familie şi sunt gratuite.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult