Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dr. Mihaela Bilic explică de ce apare constipația. „Când este „liniște” la nivel intestinal este un lucru rău”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Constipația este un simptom extrem de neplăcut. Este impactul alimentației asupra corpului nostru.

Nu ne mai mișcăm și nu mai mâncăm alimente în starea lor pură. Detalii despre această problemă comună au fost discutate de doctor Mihaela Bilic în cadrul emisiunii La Măruță.

De ce apare constipația? Pentru că nu mai avem ce să eliminăm din organism. Asta pentru că alimentația a devenit ultra-procesată.

„Totul este atât de rafinat și se absoarbe tot încât nu mai avem deșeuri. Să luăm exemplul hamburgerului. Ei spun că este carne, dar de fapt este o pastă. Noi nu mai mâncăm. Mai nou adulții nu mai mestecă frcutele pentru că le transformă în smoothie”, a explicat doctor Mihaela Bilic.

Odată cu vârsta apare și constipația. Pe măsură ce înaintăm în viață, constipația devine o problemă, pentru că în loc să ne mișcăm noi stăm.

Citește și
suc
Efectul nebănuit care se declanșează în corp dacă beți un litru de suc

„Foarte rar sunt copii care se constipă, iar acolo este o problemă. Constipația este, în principiu, ceva ce face parte din viața adulților”, a spus Bilic.

Un factor important este sedentarismul.

„Înainte să dăm vina pe mâncare ar trebui să ne gândim câte ore am stat așezați. În momentul în care noi stăm și intestinul nostru stă. Important este să înțelegem că intestinul are musculatură netedă. Sunt niște mușchi care nu pot fi contractați cu voință”, a explicat Mihaela Bilic.

Practic, în momentul în care noi stăm, intestinul lenevește. Statul pe canapea și pe scaun la birou, după care în mașină, este un factor negativ.

Apa în cantitate mică contribuie, de asemenea, la constipație. În plus, principalul agent alimentar pro-constipație, este zahărul. Prezența lui în intestin nu este benefică. Zahărul este un agent agravant. Creează în intestin un mediu nepropice pentru pentru procesarea alimentelor.

„Auzim de multe ori persoane care se plâng că se simt balonate. E de bine, pentru că asta înseamnă că acolo au loc procese de fermentație. Asta înseamnă că intestinul este sănătos. Când avem parte de „liniște” la nivel intestinal, asta trebuie să ne dea de gândit. Nu trebuie să ne bucurăm când nu mișcă nimic în burtă. Un intestin sănătos ar trebui să aibă procese de fermentație și să aibă o încărcătură bacteriană mare. Noi, prin această mâncare rafinată, avem din ce în ce mai puține bacterii în intestin și atunci înseamnă că vom suferi de constipație”, a mai spus Bilic.

Urmăriți explicațiile complete ale medicului Mihaela Bilic în VIDEO. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult