Ce înseamnă mese după ora 18? Iată care este lanțul slăbiciunilor metabolice și cum te îmbolnăvești
Your browser doesn't support HTML5 video.
Nu mai mânca seara și sigur slăbești. Este o informație justificată și privește scăderea caloriilor dintr-o zi. Însă trebuie să reduceți cât puteți masa de seară nu doar ca să slăbiți.
Odată ce ingerați prea multe alimente după ora 18:00, acestea vor fi transformate în glucoză. Ficatul preia glucoza din sânge, dar pentru că în timpul acesta dormiți, nu o transformă în energie.
Ce se întâmplă se numește lanțul slăbiciunilor, așă că iată de ce mesele copioase sunt mai periculoase seara.
Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet: “Noaptea corpul își încetinește arderile, după ora 18:00 se pregătește să doarmă și dacă noi dăm energia unei fructe plus o masă copioasă că n-am mâncat toată ziua, ficatul preia glucoză, dar o transformă în trigliceride, în grăsime”.
Trigliceridele sunt grăsimile circulante din sânge, acestea circulă libere toate noaptea. Abia spre dimineață, când ficatul își reia în mod normal activitatea, încep să fie transformate în energie. Să circule libere prin sânge noaptea înseamnă boală cardio-vasculară.
După o masă copioasă, toate sisteme metabolice își doresc mișcare, nu somn.
Prof. dr. ing Ștefan Voicu, Facultatea Chimie Aplicată: “Ceea ce ne moleșește foarte mult după o masă copioasă este exact această cantitate de insulină care ajunge și la creier".
Practic, vă apucă somnul după o masă? Atunci propriul organism vă spune să îi dați mai puține alimente.
70% din tot colesterolul din organism este produs, de fapt, de propriul ficat. Restul vine din alimente.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinologie: “Colesterolul se produce noaptea, așa vrea ficatul să îl producă, din această cauză și medicația care blochează secreția de colesterol se administrează seara. Ficatul are capacitatea să blocheze secreția de corelesterol, dacă noi introducem prea multă mâncare, prea multe grăsimi. Dacă mâncăm repetat seara grăsimi saturate, nu mai poate a capteze colesterolul din mâncare".
Seara, receptorii de colesterol din ficat, cei care simt colesterolul din alimente, scad sau devin incapabili. Următoare mișcare? Colesterolul rămâne liber în sânge. Îi place să între în vase, unde produce inflamație ințial. Apoi depozite. Boală se numește ateroscleroză.