Cât se menține medicația anti-coagulantă la pacienții care au risc cardio-vascular, în cazul infectării cu Covid-19
Infecția cu SARS-CoV-2 produce rupturi la nivelul plăcilor de aterom. Așa pot apărea infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.
Un pacient cardiovascular care se infectează cu Sars-Cov-2 are nevoie să își sune atât medicul de familie, cât și medicul cardiolog curent. Recomandarea este să nu își pună sare în mâncare și să se hidrateze bine. Altfel, pot apărea pusee de hipertensiune.
După confirmarea infecției, luați legătura cât mai repede cu medicul cardiolog pentru că aveți risc de tromboză. Tromboza înseamnă formarea unui cheag de sânge și migrarea acestuia într-o zonă vitală.
Dr. Ana Fruntelata, medic primar cardiolog: „Boala lasă o stenie extremă, pacienții nu se mobilizează și ies târziu din casă. Cu cât stai mai mult, cu atât riscul de tromboză există. Aspirina nu e un anticoagulant și nu ofera protecție în infecția su SARS-Cov-2 pentru riscul trombotic”.
Daca stați acasă în timpul infecției, iată ce trebuie să vă alarmeze:
Dr. Ana Fruntelata, medic primar cardiolog: „Palpitațiile, pulsul rapid peste 120, tensiune care crește peste 140, variațiile de tensiune, durerea în piept”.
Ateroscleroza înseamnă depuneri de grăsime ori de calciu în artere, vase care transportă sânge oxigenat de la inimă la țesuturi. În interiorul vaselor de sânge apar mici fisuri. În acestea, se adună colesterolul din sânge.
Sistemul imunitar determina inflamație locală, ceea ce blochează și mai mult vasul. O porțiune din vas se astupă, apare un tromb și infarct în câteva secunde. Următoarele categorii de pacienți au nevoie de cea mai mare grijă:
Dr. Lucian Dorobanțu, medic primar chirurgie cardiovasculară: „Pacienții care sunt diabetici, care sunt hipertensivi, care fumează, trebuie să țină cont de pericolul pe care îl reprezintă ateroscleroza și bolile derivate din ea.”
În etapa a doua de vaccinare, medicul de familie poate să înscrie pentru imunizare toți pacienții cardiovasculari.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, tratamente, boli cardiovasculare,
Dată publicare:
18-01-2021 08:26