Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Proiect USR: Imobilele pentru care s-au folosit 30% materiale reciclate nu vor mai plăti impozite locale 3 ani

Mai mulţi parlamentari USR au iniţiat un proiect de lege care prevede că pentru imobilele pentru care s-au folosit 30% materiale reciclate nu se vor mai plăti impozite locale timp de trei ani.

”Este momentul să oprim poluarea rezultată în urma lucrărilor de construcţii şi să ne asigurăm că drepturile noastre la sănătate şi la un mediu curat sunt respectate în mod real, nu doar în teorie”, a declarat deputatul Diana Buzoianu, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Parlamentarii USR Diana Buzoianu, Remus Negoi, Aurel Oprinoiu şi Raoul Trifan au depus un proiect de lege destinat gestionării deşeurilor provenite din construcţii şi demolări. Proiectul are ca scop îmbunătăţirea semnificativă a gestionării, reciclării şi valorificării acestor deşeuri în România. Iniţiativa vine ca răspuns la nevoile urgente de a ne proteja sănătatea în faţa poluării aerului, de a proteja mediul înconjurător şi de a încuraja economia circulară în sectorul construcţiilor, se arată într-un comunicat de presă transmis, duminică, de USR.

”Avem dreptul fundamental la sănătate doar pe hârtie. În fapt, respirăm un aer care ne otrăveşte, iar casele noastre stau lângă munţi de deşeuri din construcţii, unele dintre ele periculoase. Vrem să trăim într-un mediu curat, la fel cum trăiesc germanii, francezii sau spaniolii. Este momentul să oprim poluarea rezultată în urma lucrărilor de construcţii şi să ne asigurăm că drepturile noastre la sănătate şi la un mediu curat sunt respectate în mod real, nu doar în teorie”, a declarat deputatul Diana Buzoianu.

Potrivit proiectului, în cazul în care la construcţia unui imobil nou s-au folosit materiale reciclate în proporţie de cel puţin 30% din cantitatea totală de materiale de construcţii utilizate, lucrarea ar urma să beneficieze de scutiri la plata impozitelor locale pentru imobilul respectiv pe o perioadă de minimum trei ani.

De asemenea, reprezentanţii USR cer ca titularii de autorizaţii de construire să aibă planuri de gestionare a deşeurilor, să ceară primăriilor soluţii de reciclare şi valorificare a deşeurilor din construcţii, să realizeze un raport la final care să fie analizat de instituţiile statului. Autorităţile publice vor avea şi ele obligaţii precum folosirea a 25% materiale reciclate în lucrările de modernizare a infrastructurii de transporturi.

”Această iniţiativă este un pas decisiv pentru ca România să-şi îmbunătăţească performanţele în domeniul protecţiei mediului şi să se alinieze cu ţintele europene privind sustenabilitatea. Pe lângă beneficiile ecologice evidente, această lege va stimula şi competitivitatea sectorului construcţiilor, va deschide noi oportunităţi de afaceri şi va crea locuri de muncă în industrii legate de reciclare şi inovare tehnologică”, a explicat senatorul USR Remus Negoi.

Conform USRl, legea propune un cadru clar pentru colectarea, sortarea şi reciclarea deşeurilor din construcţii şi demolări (DCD), vizând valorificarea a cel puţin 70% din masa deşeurilor nepericuloase. Obiectivele includ crearea de politici eficiente, creşterea ratei de reciclare şi reutilizare, combaterea depozitării ilegale, promovarea demolării selective pentru gestionarea sigură a substanţelor periculoase şi implementarea de standarde pentru utilizarea materiilor prime reciclate, contribuind astfel la reducerea amprentei de carbon şi a impactului ecologic al sectorului construcţiilor.

”Adoptarea acestei legi va aduce beneficii majore atât pentru mediu, cât şi pentru industria construcţiilor, contribuind la dezvoltarea unui sector mai sustenabil şi eficient. Încurajarea utilizării materialelor reciclate va stimula dezvoltarea pieţei de reciclare şi va reduce impactul asupra resurselor naturale. Gestionarea corectă a deşeurilor din construcţii va avea un impact pozitiv asupra calităţii vieţii şi va oferi oportunităţi de dezvoltare în domeniul infrastructurii şi construcţiilor civile”, mai scrie în comunicat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult