Pâine mai ieftină în magazine. Prețurile la alimentele de bază vor scădea în perioada următoare
Your browser doesn't support HTML5 video.
În acest moment, există stocuri suficiente în depozitele fermierilor, susține Cezar Gheorghe în cadrul Interviurilor Știrile PRO TV.
Florentina Bălășoiu: Pe seama unor recolte destul de bogate de grâu, ne așteptăm la o pâine mai ieftină?
Cezar Gheorghe, consultant în comerțul cu cerealele: Asta ar trebui să conducă în mod automat la scăderea prețului la alimentele de bază. Deja se resimte în prețul uleiului la raft, pentru că uleiul deja a coborât la niveluri acceptabile de 8 lei, 8,5 lei poate 9 lei pe litru. Și acest lucru ar trebui să se reflecte și în prețul pâinii pentru că nu are absolut niciun motiv. Prețul materiei prime a scăzut, prețul gazului a scăzut, energia electrică scade și ea.
Sunt de acord că procesatorii stau pe stocuri aprovizionate și durează, este o mișcare de recul de 60-90 de zile, ca să scape de acele stocuri, dar după aceea, nu ar trebui să ne așteptăm la nicio creștere de prețuri.
Pe de altă parte, susține Cezar Gheorghe, pe fondul războiului din Ucraina, sectorul agricol a fost într-o continuă dinamică. Exporturile românești de cereale au scăzut în 2022, în contextul afluxului de mărfuri agricole ucrainene care tranzitează țara noastră.
Florentina Bălășoiu: Cum arată în acest moment exporturile?
Cezar Gheorghe: Nu prea fericit, să știți! Dacă în 2021, am fost campioni și ne numeau colegii ,,lupul carpatin care conduce haita vânzărilor în bazinul Mării Negre” pentru că am vândut cel mai bun grâu în Egipt în 2021, anul acesta avem doar 2, 080 milioane de tone vândute de tone de grâu exportate, iar anul trecut în aceeași perioadă, avem 4,2 milioane. Deci la jumătate a scăzut exportul. În condițiile în care noi nu importam sezonul trecut, iar acum după cum vedem importăm peste 700 de mii de tone.
Florentina Bălășoiu: Importăm pentru că este mai ieftin.
Cezar Gheorghe: Importăm pentru că este mai ieftin și este legal, este legal. Nu este ilegal să faci profit. M-aș pune în pielea unui procesator și aș spune ce să fac: iau grâu cu 280 sau iau grâu cu 250, să spunem. Îl aleg pe cel 250.
În tot acest timp, agribusinessul românesc a avansat în România. Fermierii români au făcut investiții în infrastructura agricolă, își construiesc planuri de afaceri pe termen mediu și lung, iar mulți dintre ei au reușit să se digitalizeze.
Cezar Gheorghe: Astăzi, putem nomina fermierii români că sunt niște antreprenori în adevăratul sens al cuvântului și avem o masă de fermieri foarte puternică, foarte bine capitalizată care în mod efectiv este un garant al securității alimentare a României. În modul efectiv astăzi. Își calculează foarte bine toate costurile, își estimează rotația culturilor pe niște principii sănătoase de business, își calculează toate costurile și își estimează așa numită marjă operațională pe care trebuie să o extragă. Foarte mulți dintre ei sunt digitalizați și, în modul cel mai spectaculos cu putință, acești fermieri stau în canapea la ei în casă, cu tabletele și supraveghează digital și dozele de la o stropitoare care stropește cu insecticid dacă a mai trecut prin zona aceea. Le oprește automat din tabletă.