Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Viiturile fac prăpăd. 13 persoane au murit, iar mii de pelerini au fost salvați cu ajutorul elicopterelor

Viiturile provocate de ploile musonice au cauzat moartea a 13 persoane la poalele munţilor Himalaya din India.

De asemenea, mii de pelerini care au rămas blocaţi pe drumul ce duce spre un renumit sanctuar hindus au fost salvaţi cu ajutorul unor elicoptere, au anunţat, vineri, autorităţile indiene, relatează AFP.

"Am folosit mai multe elicoptere pentru a-i transporta pe pelerinii aflaţi pe drum", iar 13 decese au fost semnalate până în prezent, a declarat Vinod Kumar Suman, directorul agenţiei de gestionare a catastrofelor din statul Uttarakhand din nordul Indiei.

Aproximativ 3.700 de persoane au fost salvate atunci când se deplasau spre templul din Kedarnath, un popular loc de pelerinaj, dedicat zeităţii hinduse Shiva.

Lăcaşul de cult se află la aproape 3.600 de metri deasupra nivelului mării, iar accesul la el este posibil doar vara, prin intermediul unui traseu extenuant cu o lungime de 22 de kilometri şi cu multe denivelări.

Citește și
inundatii
Cod portocaliu de viituri pe râuri din 4 judeţe, până joi dimineaţa. Cod galben de inundaţii pe raza a 28 de judeţe

Mii de pelerini merg acolo în fiecare an în timpul verii, într-o perioadă în care ploile musonice ating apogeul.

Precipitaţiile musonice care se abat asupra Asiei de Sud din iunie până în septembrie oferă un răgaz de la căldura copleşitoare a verii şi sunt esenţiale pentru refacerea rezervelor de apă. Însă ele cauzează totodată inundaţii şi alunecări de teren, aflate la originea unor pagube materiale şi decese multiple, al căror număr a crescut în ultimii ani, în special din cauza schimbărilor climatice, afirmă mai mulţi experţi în climatologie.

Joi, ploile intense asociate cu musonul din acest an au declanşat alte inundaţii, care au ucis cel puţin două persoane în timp ce alte 28 au fost declarate dispărute în statul Himachal Pradesh, învecinat cu Uttarakhand.

Peste 200 de persoane au murit săptămâna aceasta în alunecările de teren dintr-un alt stat indian, Kerala, situat în sudul ţării, potrivit unui bilanţ provizoriu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult