Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ungaria a intrat în cursă directă cu România. Maghiarii dezvoltă împreună cu japonezii propriile minireactoare nucleare

Ungaria va dezvolta împreună cu Japonia reactoare nucleare de mică putere, iar cele două țări au încheiat deja un acord de cooperare nucleară. Între timp, proiectul reactoarelor nucleare mici (SMR) pe care SUA le vor în România bate pasul pe loc.

Ungaria și Japonia au încheiat un acord nuclear pe baza căruia vor colabora, printre altele, în dezvoltarea tehnologică a reactoarelor nucleare de mică putere şi dimensiune, a anunţat, marţi, la Tokyo, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, potrivit Hirado.

„Acesta este cel mai sigur, ieftin, predictibil şi ecologic mod de producere a unei cantităţi mari de energie electrică care, în perioada următoare, este absolut necesară pentru creşterea economiilor noastre”, a declarat politicianul de la Budapesta.

Szijjarto a precizat că Ungaria și Japonia vor colabora şi în prelungirea duratei de viaţă a blocurilor existente ale Centralei nucleare de la Paks, pregătirile în acest sens fiind deja în desfăşurare în Ungaria în cazul reactoarelor funcţionale. Noile structuri ale centralei nucleare maghiare sunt asigurate de Rusia.

România vrea să devină prima țară din lume cu reactoare nucleare mici 

„Dacă reuşim să finalizăm acele tehnologii care permit construirea de reactoare nucleare de dimensiune şi putere mică, şi conectarea acestora la reţea, atunci Ungaria va fi cu siguranţă interesată de aplicarea acestei tehnologii”, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.

Citește și
tren china
China a inaugurat calea ferată spre Ungaria și Serbia. Primul tren a plecat pe 9 mai și ajunge pe 27 mai la Budapesta VIDEO

Între timp, România vrea să fie prima țară din lume în care ar urma să funcționeze SMR-uri, până la finalul acestui deceniu, la Doicești, în Dâmbovița. Tehnologia americană dezvoltată de NuScale este încă la stadiul de proiect și beneficiază de finanțarea SUA, printr-un grant anunțat de însuși președintele Joe Biden.

Cu toate acestea, compania dezvoltatoare americană are probleme financiare și a concediat recent mai bine de un sfert din angajați.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult